Νείλος 5000 Χρόνια Ιστορία | Επ2

Εκατόν εξήντα χλμ νότια του Καΐρου, η Μπέτανι Χιουζ, ξεκινά στο δεύτερο επεισόδιο ένα κομμάτι του Νείλου που ελάχιστοι επισκέπτες έχουν δει.

Αυτός, όμως, ήταν κάποτε ο βασικός δρόμος της Αιγύπτου, τον οποίο χρησιμοποιούσε και η Κλεοπάτρα για να ταξιδεύει στην χώρα και να την βλέπουν οι υπήκοοί της.

Πάνω από 2.000 αργότερα, η Μπέτανι επισκέπτεται μια μεγάλη κατακόμβη στην έρημο όπου δεκάδες χιλιάδες μουμιοποιημένα ζώα δόθηκαν ως προσφορά στους θεούς.

Σήμερα, οι δεξιότητές μας στην ταρίχευση έχουν χαθεί ουσιαστικά, όπως ανακαλύπτει η Μπέτανι όταν συναντά μια ειδική στο θέμα και τη φοιτήτριά της, που κάνουν ένα σύγχρονο πείραμα ταρίχευσης μιας νεκρής γάτας.

Πιο κάτω, η Μπέτανι εντοπίζει το χαμένο έμβλημα της Αιγύπτου, τον μπλε λωτό, κολυμπάει στον Νείλο κι επισκέπτεται τους υπέροχους τάφους που γοήτευσαν πρώτη φορά τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμόν, τον Χάουαρντ Κάρτερ.

Ο Ιντιάνα Τζόουνς ξυπνά μέσα στην Μπέτανι, καθώς εξερευνά τον μακρύτερο τάφο που έχει ανακαλυφθεί ως τώρα, πριν καταλήξει στον εντυπωσιακό ναό στα Δένδερα –όπου η ίδια η Κλεοπάτρα ίσως κάποτε να έδωσε όρκους με τον εραστή της Ιούλιο Καίσαρα.

Από τους φαραώ ως τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ως τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Διαθέσιμο έως και 29/09/2021