ΕΡΤ3 – «ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»: Άνω Πόλη Κυπαρισσίας Μεσσηνίας (trailer)

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/12/2018, στις 13:30

Έτος παραγωγής: (2018)

Ταξιδιωτική εκπομπή. Η αγαπημένη κι επιτυχημένη εκπομπή της περιφέρειας «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει στις οθόνες της ΕΡΤ3, μετά από απουσία χρόνων με καινούρια επεισόδια.
Φέτος η «Κυριακή στο Χωριό», θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της χώρας μας για να μας μεταφέρει τον παλμό της νεολαίας, των αγροτών, των συνεταιρισμών, των συλλόγων, των νέων επιχειρηματιών, όλων δηλαδή αυτών που ζουν στην περιφέρεια, δημιουργούν και στηρίζουν τον τόπο τους, ο καθένας με το δικό του τρόπο.
Ανανεωμένη, με υψηλής ευκρίνειας εικόνα και εμπλουτισμένη θεματικά με καινούρια ενδιαφέροντα αφιερώματα, η «Κυριακή στο Χωριό», επιστρέφει δυναμικά με σύμμαχο το τηλεοπτικό κοινό, για να δώσει παλμό σε ήσυχα τοπία. Να δείξει ότι αξίζει τον κόπο να γυρίσουμε στις ρίζες μας, να ζήσουμε στη γη μας, να χτίσουμε εδώ τη ζωή μας.
Μια περιπλάνηση όλων των αισθήσεων, μια βόλτα σε άγνωστες γωνιές του τόπου μας. Μια «πραγματική» Κυριακή, γιορτή.
Επιστροφή στους ανθρώπους της περιφέρειας, στα ήθη και έθιμα, στη ζωή της υπαίθρου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας.

Eπεισόδιο 10: Άνω Πόλη Κυπαρισσίας Μεσσηνίας

Παλιοί λιθόστρωτοι δρόμοι στολισμένοι με μοναδικής αρχιτεκτονικής σπίτια και περίτεχνες κρήνες. Ένας διατηρητέος οικισμός με άρωμα μεταβυζαντινής εποχής και πυκνή δόμηση. Ιστορικές εκκλησίες σε άριστη κατάσταση, ένα μνημείο αφιερωμένο στις μανάδες της Αρκαδίας και ένα κάστρο να στεφανώνει τις κρυμμένες ομορφιές της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας.
Εδώ, που έζησε τα φοιτητικά του χρόνια ο Κωστής Παλαμάς, μια ανάσα από της «Αρκαδιάς τον Πλάτανο», ξεκουραζόμαστε στη σκιά του και κατηφορίζουμε για το Σταυροπάζαρο, ξεδιψώντας στην «Παζαρόβρυση», μια από τις πολυάριθμες βρύσες του οικισμού.
Γνωρίζουμε πρωτοπόρες καλλιέργειες και αυθεντικούς ς ανθρώπους. Επισκεπτόμαστε τις «Μυκήνες της δυτικής Πελοποννήσου», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον αρχαιολογικό χώρο Περιστεριάς γυρίζοντας έτσι για λίγο πίσω στο χρόνο. Αλέθουμε τα σιτηρά μας σε έναν άριστα διατηρημένο Νερόμυλο – καφενείο και αγκαλιάζουμε με αγάπη τις φωλιές της απειλούμενης και γνωστής παγκοσμίως, καρέτα – καρέτα.
Τέλος τραγουδάμε αλλιώτικους σκοπούς, μαζί με τον μοναδικό Νίκο Καλογερόπουλο, σε έναν χώρο ανατρεπτικό, πολιτισμού και ιδεών, που δημιούργησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του σ’ ένα εγκαταλειμμένο για χρόνια σημείο, του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού.

Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα
Ρεπορτάζ: Μαγδαληνή Χατζοπούλου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS

Παραγωγή: ERT3