Η Αντιπροσωπεία

Διαθέσιμη έως 05/07/2021

Υπόθεση: Το φθινόπωρο του 1990 μία ομάδα διπλωματών από τη Δύση επισκέπτεται την Αλβανία για να διερευνήσει τυχόν καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Φθάνοντας στα Τίρανα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, αναζητά τον Λέω∙ έναν καθηγητή πανεπιστημίου, παλιό συμφοιτητή από τα χρόνια των κοινών σπουδών στην Πράγα της δεκαετίας του ’50. Όμως, τα τελευταία δέκα έξι χρόνια, αυτός ο έμπιστος φίλος, καταδικασμένος από το καθεστώς για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τυχαίνει να εκτίει ποινή φυλάκισης σε μια απομακρυσμένη και δυσπρόσιτη φυλακή.
Κι ενώ οι υπεύθυνοι προσπαθούν να φέρουν τον Λέω επειγόντως στα Τίρανα για να βεβαιώσει ότι στην Αλβανία δεν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτός υποψιάζεται τις προθέσεις τους και αποφασίζει να μην παίξει το παιχνίδι τους.

Σημείωμα σκηνοθέτη: «Δεν ήθελα να κάνω απλά μια ταινία για το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία το 1990. Ήθελα να κάνω μια ταινία να μιλήσει και για τις σημερινές εξουσίες, που πολλές φορές για να πετύχουν το σκοπό τους τυλίγουν με ψέμα τις αλήθειες. Μια ταινία για τον ασυμβίβαστο ρόλο του διανοούμενου, την πολιτική του στάση, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Μικρό βιογραφικό σκηνοθέτη: Ο Μπουγιάρ Αλιμανί γεννήθηκε το 1967 στην Αλβανία. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων και το 1992 μετανάστευσε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές παραγωγές. Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες βραβεύτηκαν σε διάφορα φεστιβάλ, έως το 2011, όπου και παρουσίασε την πρώτη του μεγάλου μήκους με τίτλο ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Ακολούθησε η ταινία KROM / CHROMIUM. Αυτή τη στιγμή ο Μπουγιάρ Αλιμανί ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α.

Σκηνοθεσία: Μπουγιάρ Αλιμάνι

Ηθοποιοί: Ντρίτζιμ Τζέπα, Ρίτσαρντ Σάμελ, Βίκτορ Ζούστι, Μπισλίμ Μπουκάι, Σελμάν Λοκάι, Τζέβντετ Φέρι, Ροβένα Λούλε
Σενάριο: Αρτάν Μιναρόλι |
Μουσική: Ιλίρ Μπαχρί, Ετλέβα Τουρκέσι Μιναρόλι|
Δ/νση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης |
Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη |
Ήχος: Ξενοφών Κοντόπουλος |
Κοστούμια: Στέλα Λακνόρι, Μποράνα Γκιζέλι |
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα
Παραγωγή: ART FILM, ZORBA, GRAAL FILMS, BLERI
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε., Ε.Κ.Κ.