SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Τατιάνα Αβέρωφ, συγγραφέας (Α’ μέρος)

Ένα όνομα βαρύ, σαν την Ιστορία, που τρέχει δίπλα της σε παράλληλη πορεία και μια ζωή γεμάτη πολιτιστική δημιουργία, πολιτισμική ανάπτυξη και άδολη αγάπη για τον τόπο της, συνθέτουν την προσωπικότητα της Τατιάνας Αβέρωφ, που μας συστήνεται στο Μονόγραμμα, σε δύο συνέχειες.

Στο πρώτο μέρος, μας μιλάει για τα παιδικά της χρόνια, τους γονείς της, με τον πατέρα διαρκώς απόντα λόγω πολιτικής, για τις σπουδές της, και τις συνεχείς αναζητήσεις της.
Περιγράφει το πώς ξεκίνησε να υλοποιεί το όνειρό της, τη συγγραφή βιβλίων. «Ήξερα από πάντα ότι ήθελα να γράψω» λέει. Ο διεθνούς εμβέλειας και καθηγητής στο Χάρβαρντ, συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς της έδειξε τα πρώτα βήματα.

Στο δεύτερο μέρος, αναφέρεται στις δραστηριότητές της στη δεύτερη πατρίδα της, το Μέτσοβο και την πολιτιστική κληρονομιά που της άφησε ο πατέρας της την οποία αξιοποιεί και επεκτείνει…
Μας αποκαλύπτει πώς πήρε η οικογένεια το δεύτερο όνομα «Τοσίτσας» και μας ξεναγεί στην Πινακοθήκη Αβέρωφ.
Χορός, σπουδές ψυχολογίας, σχολική ψυχολόγος, φιλοσοφία, συγγραφή, μυθιστορήματα, η ομώνυμη Πινακοθήκη, οινοπαραγωγή, ο γάμος με τον άνδρα που αγαπούσε από έφηβη (παρά τις αντιρρήσεις των γονιών), είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν την πολύπτυχη κι ωστόσο, αρμονική μέσα στις αντιθέσεις, προσωπικότητά της.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, στη «θέση» ενός αγοριού που τόσο πολύ περίμενε και επιθυμούσε ο πατέρας της Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, (μετά το πρώτο κορίτσι) και που ωστόσο την αγάπησε πολύ και της εμπιστεύτηκε την ομώνυμη Πινακοθήκη, έργο ζωής γι’ αυτόν.

Σπούδασε αρχικά χορό, αυτό που επιθυμούσε από μικρή, στην Ελλάδα και στο Λονδίνο. Απέκτησε μάλιστα και δίπλωμα διδασκαλίας χορού. Λάτρευε το χορό, αλλά αποφάσισε πως δεν της ταίριαζε και επέστρεψε στην Αθήνα.
Η μάνα της εν αγνοία της, την είχε γράψει στο Κολέγιο Deree, όπου σπούδασε Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Στη συνέχεια σπούδασε και Κοινωνική Ψυχολογία στο London School of Economics and Political Science. Εργάστηκε στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης πάνω από 20 χρόνια, ως σχολική ψυχολόγος.
Όλα αυτά τα χρόνια σταδιακά και παράλληλα, ασχολήθηκε με αυτό που αποφάσισε ότι της ταίριαζε: η συγγραφή! «Δύο στοιχεία μ’ ενδιαφέρουν στη γραφή. Εκτός από τη γλώσσα που την παιδεύω και με παιδεύει μέχρι αηδίας, μ’ ενδιαφέρει το σασπένς, μ’ ενδιαφέρει να γυρνάει ο αναγνώστης σελίδες και να μη βαριέται, να θέλει να δει τι θα γίνει παρακάτω, κι έτσι μάλλον μου βγαίνει και το χιούμορ, η ειρωνεία, η κοφτερή μάτια…»

Έγραψε συνολικά έξι μυθιστορήματα.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και αφιερώματα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Από το 1995 διευθύνει στο Μέτσοβο την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στο πλαίσιο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ–Τοσίτσα του οποίου είναι πρόεδρος από τη σύστασή του το 1988.
Ο πατέρας της (που την εγκαινίασε το 1988) πριν πεθάνει, της είχε δώσει εντολή να την αναλάβει. Η Τατιάνα το έκανε με μεγάλη χαρά και τεράστιο αίσθημα ευθύνης.

«Το Μέτσοβο ήταν για μένα ο τόπος ελευθερίας, ο τόπος μαγείας, ο τόπος συνάντησης με τον πατέρα μου! Εκεί τον έβλεπα περισσότερο, εκεί ήταν ελεύθερος, εκεί ταυτίζονταν τα ενδιαφέροντα μας γιατί αυτός είχε κάνει μεγάλο έργο στο Μέτσοβο. Όταν πήγαινε, πάντα επισκεπτόταν το τυροκομείο, το μουσείο…
Στο Μέτσοβο μικρή κυκλοφορούσα ελεύθερη, τα ζώα, η φύση, οι άνθρωποι ήταν όλα πολύ σημαντικά. Από το Μέτσοβο αντλώ και τα βαθύτερα συναισθήματα που χρειάζονται όταν γράφεις, απ’ αυτά αντλώ, συγκίνηση, την αίσθηση της μυρουδιάς, τους ήχους…»

Το οινοποιείο είναι η άλλη αγαπημένη της ασχολία στο Μέτσοβο. Έργο του πατέρα της κι αυτό που αποφάσισε να φέρει στο Μέτσοβο τη Γαλλία. Να φυτέψει μαζί με τα άλλα, και κλήματα απ’ το Μπορντό στις ψηλές κορφές της Πίνδου! Οι πρώτες παραγωγές και δοκιμές γίνανε στο κατώγι του παλιού πατρογονικού της οικογένειας. Ο γιος της Αλέξανδρος και ο άνδρας της Σωτήρης Ιωάννου, συμμετέχουν ενεργά σ αυτές τις δραστηριότητες.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Στέλιος Σγουράκης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος, Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Γιάννης Καραμπίνης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης