SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Ντίνος Χριστιανόπουλος

“Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία, δε θα πει ανοίγω ένα παράθυρο για τη συναλλαγή. Τέλειωσαν πια τα πρελούδια, ήρθε η ώρα του κατακλυσμού, όσοι δεν είναι αρκετά κολασμένοι πρέπει επιτέλους να σωπάσουν, να δουν με τι καινούργιους τρόπους μπορούν να απαυδήσουν στη ζωή”

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του και να αυτοβιογραφηθεί με τον γλαφυρό του λόγο στο «Μονόγραμμα», μιλώντας για όλη του την πορεία, τη ζωή, αναλύοντας τις ποιητικές του συλλογές και παρουσιάζοντας τις πνευματικές του δραστηριότητες.

Σαράντα ένα χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης του καθοριστικής ποιητικής δουλειάς «Εποχή των ισχνών αγελάδων» (ποιήματα εμπνευσμένα από την ιστορία, την Αγία Γραφή και το Βυζάντιο) μέχρι σήμερα ακολούθησε μιαν πορεία που σηματοδότησε τα ελληνικά γράμματα και το πνευματικό γίγνεσθαι της αγαπημένης του Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε το 1931.

Το έργο του Χριστιανόπουλου δεν περιορίζεται μόνο σε ποιητικές συλλογές που ακολούθησαν την «Εποχή των ισχνών αγελάδων», όπως: τα Ξένα γόνατα, Ποιήματα, Ανυπεράσπιστος Καϋμός, Το κορμί και το σαράκι, Μικρά Ποιήματα, Νεκρή Πιάτσα κ.α., αλλά έχει εκδόσει διηγήματα (Κάτω βόλτα, Οι ρεμπέτες του ντουνιά), έχει δημοσιεύσει Δοκίμια και Κριτικές, Μεταφράσεις, Μελέτες και Βιβλιογραφίες).

Σημαντικό έργο του είναι η δημιουργία των εκδόσεων «Διαγώνιος» και η Πινακοθήκη που λειτουργεί χρόνια τώρα με την ίδια επωνυμία.

Πρώτη φορά λοιπόν στην τηλεόραση σε μιαν ολοκληρωμένη αυτοβιογραφική παρουσίασή του και ο ίδιος διαβάζει χαρακτηριστικά και καταξιωμένα ποιήματα όπως η «Ιθάκη», «Ρήμαγμα», «Εγκαταλείπω την ποίηση» και το περίφημο κείμενο του «Εναντίον» που ευρηματικά συνθέτει την αφήγηση των βιογραφικών αναφορών του σημαντικού ποιητή μας.

Μια σπάνια στιγμή για τα πνευματικά του τόπου θα είναι η προβολή αυτής της αυτοβιογραφίας του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.

Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.