SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Κάρμεν Ρουγγέρη, ηθοποιός-συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Η «Κάρμεν των παιδιών», τίτλος που φέρει υπερήφανα, παρ’ όλο που υπηρετεί την Τέχνη σε πολλές μορφές της, η ακούραστη και πολυτάλαντη ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεσόφωνος, δημιουργός της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού και του Θεάτρου για Παιδιά, η Κάρμεν Ρουγγέρη, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.
Από μικρή η Κάρμεν απήγγειλε ποιήματα και έπαιζε στις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου της. Οκτώ χρονών βρέθηκε στην Κύπρο με μετάθεση του πατέρας της που ήταν καθηγητής. Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στο έργο «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». «Έκανα τον καθρέφτη, έναν ρόλο που είχε πολύ τραγούδι. Τραγουδούσα πάντοτε καλά. Η παράσταση αυτή με σημάδεψε. Ήταν η πρώτη μου επαφή με το θέατρο» λέει.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο έδωσε εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Όταν αποφοίτησε είχε την τύχη να την επιλέξει ο Δημήτρης Ροντήρης. Ξεκίνησε με αρχαία τραγωδία στο Ηρώδειο. Παράλληλα σπούδαζε κλασικό τραγούδι. Άρχισε να παίζει στο Εθνικό Θέατρο, όπου παρέμεινε για πολλά χρόνια. Παράλληλα πήρε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Μπήκε στην Λυρική Σκηνή, δίνοντας εξετάσεις σαν μεσόφωνος κι εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, τον Ανδρέα Κουλουμπή. Γεννιούνται η Χριστίνα και ο Βίκτωρ Κουλουμπής, τα δυο παιδιά τους.

«Το ότι ασχολήθηκα με το Θέατρο για Παιδιά το οφείλω στα παιδιά μου. Είχαν πολλά ερεθίσματα. Δεν τους αρκούσε να παίζουν απλώς μπάλα ή κυνηγητό στην γειτονιά. Σκέφτηκα λοιπόν, να φτιάξω μια θεατρική ομάδα για να περνάμε όλοι καλά τα Σαββατοκύριακα – τα παιδιά μου, οι φίλοι τους, αλλά και εγώ» αφηγείται.

Δημιουργήθηκε έτσι μια θεατρική ομάδα, με 30 παιδιά, οι «Ρακοσυλλέκτες», αφού από τα σκουπίδια και τα άχρηστα – για άλλους – αντικείμενα δημιουργούσαν τα σκηνικά τους. Η Χριστίνα, η κόρη της έγινε η πρώτη ενδυματολόγος από το τίποτα, εννιά χρονών κάνει τα κοστούμια!!

Στο Εθνικό, μόλις έγινε διευθυντής ο Νίκος Κούρκουλος (της το είπε υποσχεθεί παλιότερα) της ανέθεσε τη δημιουργία της Παιδικής Σκηνής «ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ» στο θέατρο Κατίνας Παξινού.

Δύο χρόνια αργότερα η Λυρική Σκηνή, της ζήτησε να δημιουργήσει όπερα για παιδιά, χωρίς χρηματική αμοιβή. Στην αρχή έπαιζαν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Όταν έγινε διευθυντής ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, και βλέποντας την επιτυχία, ζήτησε να παίζουν κάθε μέρα. Το θέατρο γέμιζε ασφυκτικά. Μια από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής της ήταν οι παραστάσεις για τα παιδιά, στο Ηρώδειο. Ήταν μια δική της ιδέα. Ο Νίκος Κούρκουλος, ενθουσιάστηκε και το πραγμάτωσε. Έτσι με σύνθημα «Ένα Ηρώδειο γεμάτο παιδιά» το θέατρο πλημμύρισε από χιλιάδες μικρούς θεατές όλων των ηλικιών. «Το θέατρο για παιδιά δεν είναι να τ’ αρπάξουμε» λέει, «όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, πρέπει σίγουρα να το αγαπάς αυτό που κάνεις. Πρέπει να σέβεσαι τα παιδιά και πρέπει να βρίσκεις τον τρόπο να τα καθηλώσεις»

Τα τελευταία χρόνια, μαζί με την κόρη της, δημιουργεί και αφιερώνει όλο το εαυτό της στο ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. «Τον τελευταίο καιρό στην σκηνοθεσία έχει μπει και η Χριστίνα, η οποία έχει τα εφόδια να μπορέσει να συνεχίσει αυτό που κάνουμε. Δεδομένου ότι και το αγαπάει πολύ και έχει τα προσόντα να το κάνει, επειδή είναι και εξαιρετική εικαστικός! Οι παραστάσεις οι δικές μας ίσως να μην ήταν τόσο καλές αν δεν είχαν την αγκαλιά, την εικαστική, της Χριστίνας.»

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Στέλιος Σγουράκης
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Χρίστος Ακρίδας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Θανάσης Παπαθανασίου
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης