SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Γιώργος Ψαρρόπουλος, σκιτσογράφος

Ένας εντυπωσιακός μποέμ καλλιτέχνης, σημαντικός σκιτσογράφος με μια συναρπαστική περιπετειώδη ζωή, ο Γιώργος Ψαρρόπουλος αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Γεννήθηκε το 1941 στο Γκάζι, τη σημερινή Τεχνόπολη. Μεγάλωσε στην Ιερά Οδό. Από μικρός, ανακάλυψε το ταλέντο του στο σκιτσάρισμα αφού ζωγράφιζε ακόμα και στο περιθώριο των βιβλίων του σχολείου.
Ο δάσκαλός του, το πρόσεξε και προωθούσε τα σκίτσα του σε εκθέσεις με αποτέλεσμα, μαθητής ακόμα, να πάρει δύο βραβεία, στο Άμστερνταμ και στο Σίδνεϊ.
Αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό αλλά και τον πρωταθλητισμό. Υπήρξε, για πέντε χρόνια πυγμάχος στα τμήματα του Παναθηναϊκού, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα.
Ανδρώθηκε και βίωσε σε πρώτο πρόσωπο, την ταραγμένη δεκαετία του 60 με τα Ιουλιανά και τη γνωριμία του με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Ήταν ο εκφωνητής στις συγκεντρώσεις της Ένωσης Κέντρου.
«…με σπρώχνει εμένα ο γέρος ο Παπανδρέου, του άρεσε η φωνή μου, δεν ξέρω, και γίνομαι εκφωνητής της Ενώσεως Κέντρου και προσωπικός εκφωνητής του Γέρου, ήθελε μόνο εμένα να μιλάω. Και γυρίζαμε όλη την Ελλάδα οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται. Και βέβαια μετά το 1965, στις 15 Ιουλίου με τα Ιουλιανά, εγώ ήμουν με ένα μικρόφωνο στο χέρι και γύρναγα κάθε μέρα στις γειτονιές και να μιλάμε παντού…»
Στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967, ήταν από τους πρώτους συλληφθέντες όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε στη “Μπουμπουλίνας”.
Μετά την πτώση της Χούντας, συμμετείχε ενεργά στην επανίδρυση της ΕΔΗΝ μαζί με τον Αλέξανδρο Παναγούλη. Υπήρξε επίσης μέλος του κόμματος των Νεοφιλελευθέρων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«…με την πρώτη γνωριμία με τον Μητσοτάκη δέσαμε που λέμε. Από εκεί και πέρα εγώ δεν έχω αλλάξει είμαι με την οικογένεια Μητσοτάκη πλέον».
Μετά από αποχή περίπου 30 χρόνων, επανήλθε στη πρώτη αγάπη του, το σκίτσο. Αφορμή, ήταν ένα βιβλίο για τον Γεώργιο Παπανδρέου, στο οποίο έκανε «μονοκονδυλιά» το πορτραίτο του Γέρου της Δημοκρατίας.
Έχει σκιτσογραφήσει όλη την πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας. Επίσης καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ποιητές, συνθέτες.
Δεν πουλάει τα σκίτσα του. Τα χαρίζει, ακόμα κι αν γίνουν εξώφυλλα σε ευπώλητες βιογραφίες.
Ένας ελεύθερος άνθρωπος! Έτσι αυτοχαρακτηρίζεται. Γι’ αυτό και δεν παντρεύτηκε. Του άρεσε η νύχτα και η διασκέδαση όπως ήταν παλιά. Η κουλτούρα των μπαρ, των «σκυλάδικων» αλλά και των «κυριλέ». Βίωσε φιλοσοφώντας, τις νύχτες της Αθήνας όσο λίγοι.
Αρκετά πορτρέτα του κοσμούν μουσεία και χώρους στην Ελλάδα

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Βαγγέλης Βασιλάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης