SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Γιώργος Αρβανίτης

Γιώργος Αρβανίτης (διευθυντής φωτογραφίας)
Δημιουργός, ποιητής της εικόνας μπορεί να χαρακτηριστεί ο Γιώργος Αρβανίτης, ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο, ως διευθυντής φωτογραφίας. Γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, το Δίλοφο, βίωσε τα τραγικά χρόνια του Εμφύλιου όταν ο πατέρας πήγε στο αντάρτικο και καταδικάστηκε η μητέρα του για 8 χρόνια στις φυλακές «Αβέρωφ». Μεγάλωσε σε συγγενείς στην Αθήνα και σπούδασε Ηλεκτρολογία. Μαγεύτηκε από τον κόσμο του κινηματογράφου, θέλησε να σπουδάσει και ηθοποιία, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βρέθηκε με την επιμονή του στα κινηματογραφικά πλατό και από εκεί ξεκινά μια μυθιστορηματική περιπέτεια, που οδήγησε στο να εργαστεί ως βοηθός οπερατέρ δίπλα στους σπουδαίους φωτογράφους-δασκάλους του Γιώργο Καβάγια και Νίκο Γαρδέλη. Τις δυνατότητες και το ταλέντο του αναγνώρισε ο πατριάρχης του ελληνικού κινηματογράφου ο Φιλοποίμην Φίνος, που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη του ταινία -έγχρωμη σινεμασκόπ- με σκηνοθέτη τον Γιάννη Διαλιανίδη. Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Αναπαράσταση», «Μέρες του ’36», «Θίασος», «Μεγαλέξανδρος» κ.ά.), με τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Μιχάλη Κακογιάννη κ.ά. Συνολικά η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 105 ταινίες μεγάλου μήκους, σίριαλ, μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ο Γιώργος Αρβανίτης πριν από 22 χρόνια αποφάσισε να διευρύνει τους ορίζοντές του στη διεθνή αγορά, αξιοποιώντας την αναγνώρισή του ως προσωπικότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα, τη δική του αίσθηση με το υψηλό επίπεδο αισθητικής που τον διακρίνει και τον κάνει ξεχωριστό διευθυντή φωτογραφίας.
Το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αρβανίτη γυρίστηκε στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται εδώ και 22 χρόνια. Με τη σεμνότητα και το ήθος που τον διέκρινε σε ολόκληρη την πορεία της ζωής του, μιλάει για το δημιουργικό έργο του στην Ελλάδα, την απόφασή του να διεκδικήσει (και να κατακτήσει ασφαλώς) τη διεθνή αναγνώριση. Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας, στο Σικάγο, υποψήφιος για τα Φέλιξ τα ευρωπαϊκά Όσκαρ και να θυμηθούμε και τα 8 βραβεία φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.
Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Σκηνοθεσία: Κιμ Ντίμον
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης.