SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Γιάννης Παπακώστας

Ο Γιάννης Παπακώστας, ομότιμος πανεπιστημιακός καθηγητής και ερευνητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Κάποια στιγμή η νεοελληνική γραμματεία θα πρέπει να μετρήσει πόσα οφείλει σ’ αυτόν τον ακούραστο ερευνητή, που αφιέρωσε χρόνο και βάσανον, κολυμπώντας στα νάματά της, για να μας προσφέρει πολύτιμη παρακαταθήκη.

Γεννήθηκε στο Ριζοβούνι της Πρέβεζας. Δύσκολη η ζωή στα χρόνια της Κατοχής, φτωχικά παιδικά χρόνια, το σχολείο χιλιόμετρα μακριά, και δεν υπήρχαν ούτε παπούτσια για την πλειοψηφία των μικρών μαθητών.

Σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Είναι διδάκτωρ και υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως ερευνητής της νεοελληνικής φιλολογίας (ιδίως της περιόδου από το 1880 και εξής) πραγματοποίησε έρευνα σε βιβλιοθήκες του Βουκουρεστίου και της Κωνσταντινούπολης.

Είναι συγγραφέας πλήθους φιλολογικών μελετών και μονογραφιών.

Από το ’90 περίπου και στα επόμενα δεκαπέντε με είκοσι χρόνια υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των βιβλίων και των αρχειακών μελετών που δημοσίευσε.

Η ζωή του χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή κινητικότητα και συμμετοχές σε συνέδρια, ημερίδες και μεταπτυχιακά προγράμματα…

Ποιητές και πεζογράφοι που ανήκουν στη λεγόμενη εποχή της παράδοσης, απασχόλησαν τον Γιάννη Παπακώστα. Ενδεικτικά αναφέρουμε : Δωδεκάτομα Άπαντα του Γεωργίου Δροσίνη, Τρίτομη συγκέντρωση των πεζών και ποιημάτων του Μιλτιάδη Μαλακάση, Συναγωγές διηγημάτων του Μιχαήλ Μητσάκη, Επιστολές του Γεωργίου Βιζυηνού, Η ζωή και το έργο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

Μέσα από τη έρευνά του, «ήρθαν στην επιφάνεια άγνωστα έργα τους ή λανθάνοντα για να κυριολεκτήσω και από ‘κει και πέρα το παραδοσιακό υπάρχει μέσα σ’ αυτούς αλλά υπάρχει και μια άλλη, νεωτερική, νεορομαντική αντίληψη όσον αφορά τον τρόπο γραφής».

Στην εκπόνηση Διδακτορικής διατριβής, το ενδιαφέρον του προκάλεσε μια γυναίκα άγνωστη ως τότε, Κωνσταντινουπολίτισσα η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία έζησε από το 1867 έως το 1906, πέθανε δηλαδή σε νεαρά ηλικία 39 ετών. Πεζογράφος ακτιβίστρια από την Κωνσταντινούπολη, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είχε ενεργό συμμετοχή της στο δημοτικιστικό κύκλο της Πόλης και δυναμικές δράσεις της για τη θέση της γυναίκας.

Ο Γιάννης Παπακώστας, έχει συνεργασθεί με τα περιοδικά Διαβάζω, Η Λέξη, Νέα Εστία και με τις εφημερίδες Το Βήμα, Τα Νέα, Η Αυγή, Η Ελευθεροτυπία, Η Καθημερινή.

Το 1974 έλαβε το βραβείο Α΄ κατηγορίας από τη Γλωσσική εν Αθήναις Εταιρεία της Ακαδημίας Αθηνών.

Για την πρωτοτυπία του έργου του έχει τιμηθεί τέσσερις φορές (1985, 1992, 1995 και 2002) από την Ακαδημία Αθηνών.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεσίσογλου
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης