SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Δημήτρης Δασκαλόπουλος

«Δημήτρης Δασκαλόπουλος» (βιβλιογράφος – ποιητής)

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής-κριτικός και λογοτέχνης, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» αυτή την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.
Ένας διανοούμενος, εργάτης του πνεύματος, με ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή και προσφορά στο νεοελληνικό λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Ένας άνθρωπος που διέτρεξε, μελετώντας σημαντικό μέρος της Νεοελληνικής Γραμματείας, καταθέτοντας συγχρόνως και τη δική του συμμετοχή στη λογοτεχνία μέσα από την ποίηση. Χάρη σ’ αυτόν έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες και βιβλιογραφίες πάνω στα έργα του Γιώργου Σεφέρη, του Γ. Κ. Κατσίμπαλη, του Σικελιανού, του Ελύτη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Αλέξανδρου Κοτζιά και του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Από τους σημαντικότερους Καβαφιστές, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μελέτησε όσο λίγοι το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τη διαδρομή του, την προσωπικότητά του, τη θρυλική αντιπαλότητά του με τον Κωστή Παλαμά, μέσα από μία σχέση αμοιβαίου θαυμασμού, παρ’ όλο που οι δύο εθνικοί μας ποιητές δεν συναντήθηκαν ποτέ…
Το 2013 (έτος Καβάφη), συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που άρχισε να μελετάει συστηματικά την ποίηση και τη ζωή του Αλεξανδρινού ποιητή. Μ’ αυτή την αφορμή, συγκεντρώθηκε σχεδόν το σύνολο των μελετών του πάνω στον Καβάφη και το έργο του, μέσα σ’ ένα βιβλίο του: «Κ. Π. Καβάφης – Η ποίηση και η ποιητική του».
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Πάτρα, λίγο πριν από την επίθεση της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας. Επιβίωσε, όπως λέει ο ίδιος, «λόγω αστοχίας των Ιταλών αεροπόρων» που βομβάρδιζαν ανηλεώς την Πάτρα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και από το 1962 ώς τη συνταξιοδότησή του, το 1996, εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Το 2006 ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σημαντική στιγμή που ήλθε ως αναγνώριση του έργου του, ήταν όταν το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Ποίηση, δοκίμια και μελέτες για θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, βιβλιογραφίες, ένα τεράστιο έργο γεμίζει το βιογραφικό ενός ανθρώπου που δεν σταμάτησε στιγμή να μελετάει και να αναζητεί.

Το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας. «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Η μορφή της κάθε εκπομπής έχει σκοπό την αυτοβιογραφική παρουσίαση (καταγραφή σε εικόνα και ήχο) ενός ατόμου που δρα στην πνευματική, καλλιτεχνική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική και γενικά στη δημόσια ζωή, κατά τρόπο που κινεί το ενδιαφέρον των συγχρόνων του.

Έτος Παραγωγής: 2016
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Κιμ Ντίμον
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης