SELECT EPISODES:
Μονόγραμμα | Άγγελος Αντωνόπουλος

Μια ζωή γεμάτη θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση μέσα από μια πλούσια γκάμα ρόλων και πάντα υψηλών προδιαγραφών, αφηγείται ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος στο «Μονόγραμμα».

Η βαθιά χαρακτηριστική φωνή του αλλά και η γοητευτική σκηνική παρουσία του, έχουν περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο του Έλληνα, εκείνου που τον συνδέει με τον «Άγνωστο Πόλεμο» αλλά και εκείνου που τον έχει δει στους «Όρνιθες» στην Επίδαυρο.

Γεννήθηκε στα Ολύμπια, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία και θυμάται πώς έμαθε κολύμπι στον Αλφειό ποταμό. Δύσκολα χρόνια, φτώχεια, Κατοχή. Ο τόπος αυτός επηρέασε τη σκέψη του και τη ζωή του.

Ο πατέρας του πέθανε νωρίς και μπήκε άμεσα στο θέμα της επιβίωσης. Φτάνοντας στην Αθήνα κι ενώ έκανε δουλειές του ποδαριού, τα βήματά του τον οδήγησαν στο Εθνικό Θέατρο, όπου είδε μια παράσταση. Το σοκ που ένιωσε ήταν τόσο δυνατό και τόσο καρμικό που το θυμάται ακόμα και σήμερα. Η επόμενη διαδρομή ήταν μονόδρομος, για το «Υπόγειο» του Κουν. Έδωσε εξετάσεις απαγγέλλοντας μοναδικά την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, αφήνοντας άναυδο το δάσκαλο.

«Με πήρε η συγκίνηση, ήταν ο αναλογισμός της “Ιθάκης” έτσι όπως την είπα τότε μπροστά στο μεγάλο δάσκαλο. Η αγωνία μου για την απήχηση που μπορεί να είχε ο τρόπος που την είπα. Η αγωνία μου γι’ αυτό που απλωνότανε μπροστά μου, το μεγάλο ταξίδι. Και όντως η διαδρομή ήταν μεγάλη, είχε και Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, από τους οποίους μας διέσωσε πάντα η εκλεκτή συγκίνηση και το πνεύμα και το σώμα. Το πνεύμα όπου άγγιζε το σώμα μας και την ψυχή μας κι αυτό εκπηγάζει πάντα από μία μεγάλη προσωπικότητα, όπως είναι αυτή του Καρόλου Κουν. Δάσκαλος με τρομακτικό εκτόπισμα.»

Ξεκίνησε το θαυμαστό ταξίδι, παίζοντας σε παραστάσεις μεγάλων συγγραφέων Ελλήνων και ξένων υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Καρόλου Κουν. Μια εποχή πλούσια σε επιτυχίες και εμπειρίες.

Μετά τον Κουν, η διαδρομή του στο θέατρο συνεχίστηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μυράτ στο θέατρο Μουσούρη.

Από το 1962 και για δέκα χρόνια παίζει σε μεγάλους θιάσους. Συνεργάστηκε με όλες τις πρωταγωνίστριες και τους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου, σε όλα τα θεατρικά είδη.

Στον κινηματογράφο έκανε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με την «Εκδρομή» και την «Παρένθεση» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Βασίλη Γεωργιάδη, τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Γιάννη Δαλιανίδη, τον Ερρίκο Ανδρέου, τον Γιώργο Τζαβέλλα και φυσικά τον Φ. Φίνο. Συνολικά έχει παίξει σε πάνω από 30 ταινίες.

Το 1971 ήρθε η πρόταση του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη να παίξει στον «Άγνωστο Πόλεμο». Ο Άγγελος Αντωνόπουλος γνώρισε μια μοναδική αναγνωρισιμότητα και έγινε «σταρ» σε μια νύχτα.

Η τηλεόραση του χρωστά πολλά, αφού έπαιξε και αργότερα σε διάφορα σίριαλ, όπως «Οι Πανθέοι», «Το φως του Αυγερινού», «Μαντάμ Σουσού», «Πρόβα Νυφικού», προσδίδοντας μια ποιοτική χροιά στο Μέσο.

Υπήρξε για πολλά χρόνια, δάσκαλος σε Δραματική Σχολή, μια δουλειά που αγάπησε πολύ γιατί τον γοητεύει να συνεργάζεται με νέα παιδιά.

Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα και μία ποιητική συλλογή.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς.
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα.
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.