Το Αλάτι Της Γης | Βαγγέλης και Αγγέλα Παπάζογλου: από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μνημονεύουν και τιμούν τον κορυφαίο συνθέτη της σμυρναίικης σχολής του ρεμπέτικου Βαγγέλη Παπάζογλου και τη σύντροφό του Αγγέλα Παπάζογλου.
Μέσα από τις ευλαβικές καταγραφές του γιού τους, του Γιώργη Παπάζογλου (στα τρία βιβλία της σειράς «Τα χαΐρια μας εδώ»), παρακολουθούμε την πορεία τους από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά και κοινωνούμε το ύφος, το ήθος και την κληρονομιά τους.
Οι αφηγήσεις και τα κοσμαγάπητα τραγούδια τους («Κάτω στα λεμονάδικα», «Βάλε με στη αγκαλιά σου», «Το προσφυγάκι» κ.ά.) αποτυπώνουν με ευαισθησία, λεπτότητα και χιούμορ την κοινωνική ζωή των προσφύγων και των ρεμπετών του Μεσοπολέμου, ενώ δίνουν ιδιαίτερο λόγο και στη γυναίκα που μέσα απ’ αυτά εκφράζεται τολμηρά σε πρώτο πρόσωπο. Διακρίνονται για τις εμπνευσμένες μελωδίες, την αίσθηση του ρυθμού, την πρωτοτυπία και την απλότητά τους, που γεφυρώνουν το ρεμπέτικο με το δημοτικό μικρασιάτικο τραγούδι, την «κληρονομιά της Σμύρνης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παπάζογλου έλεγε ότι «όποιος τραγουδά τον καημό του κόσμου αυτός είναι ρεμπέτης, όποιος λέει μόνο το δικό του το ντέρτι δεν μπορεί να θεωρείται ρεμπέτης, είναι απλά …λαϊκός!». Ο ίδιος υποστήριξε τις επιλογές του, αρνούμενος να συμβιβαστεί με τη μεταξική λογοκρισία και παραμένοντας ασυμβίβαστος ώς τον θάνατό του από φυματίωση μέσα στην Κατοχή.
Στην εκπομπή συμμετέχουν οι μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί-μουσική επιμέλεια), Γιάννης Νιάρχος (τραγούδι-κιθάρα), Ιφιγένεια Ιωάννου (τραγούδι-κανονάκι-ζίλια), Μάριος Παπαδέας (τραγούδι-σαντούρι) και Θεοδώρα Αθανασίου (τραγούδι-πολίτικο λαούτο). Χορεύουν οι: Γρηγόρης, Κώστας και Πάνος Πιπίνης.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Γιώργη Παπάζογλου που έταξε ως έργο ζωής τη διάσωση και διάδοση της πολύτιμης παρακαταθήκης των γονιών του, κορυφαίο σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό των προσφύγων που μεταλαμπαδεύτηκε στην παράδοση του ρεμπέτικου. Για να γίνουμε, όπως λέει, «εμπόδιο στη λησμονιά, θυμόμαστε, ψάχνουμε, γράφουμε, τραγουδάμε και γινόμαστε στάρι για τα περιστέρια!»

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS
Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας