Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Βιβλία | Τομ Σόγιερ

Η νεανική εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται στους εφήβους που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο. Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα κλασικά βραβευμένα βιβλία που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας.

Στην 3η εκπομπή της σειράς «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» ο Μαρκ Τουαίην, με καταγωγή από το Νότο της Αμερικής, έρχεται στη Δύση για να μας ταξιδέψει στις πολιτείες μιας καινούργιας γης. Στο ταξίδι του αυτό αποκτά πλούσια εμπειρία αλλάζοντας πολλά επαγγέλματα. Γίνεται χρυσοθήρας, καπετάνιος σε ατμόπλοιο, ανταποκριτής σε εφημερίδα για να καταλήξει ο διασημότερος αμερικανός συγγραφέας για πολλά χρόνια.
Ο ήρωάς του, Τομ Σόγιερ, το μόνο που έχει στο μυαλό του είναι η σκανταλιά και το παιχνίδι. Μαζί με το φιλαράκι του, τον περιπλανώμενο Χακ Φιν, μας ταξιδεύουν στο μεγάλο ποτάμι, τον Μισισιπή του 1850 όπου τα βάζουν με πειρατές και κουρσάρους, ξετρυπώνουν τον κρυμμένο θησαυρό και καταφέρνουν να γίνουν τα πρόσωπα της ημέρας στη μικρή τους πόλη. Σίγουρα έχετε ακούσει για διάσημους συγγραφείς , διάσημες εκδόσεις και διάσημους εκδότες. Ο Μαρκ Τουαίην και ο ήρωας του Τομ Σόγιερ έγιναν διάσημοι και με πολλούς άλλους τρόπους καθώς μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων από διαφορετικούς δρόμους. Το όνομα του Μαρκ Τουαίην δόθηκε σε ένα χωριό, σε ξενοδοχεία και σε ένα ποταμόπλοιο της περιοχής όπου γεννήθηκε. Έγινε μάρκα τσιγάρων, πούρων και μανικετόκουμπων. Η εικόνα του έγινε και γραμματόσημο. Το όνομα του ήρωα του βιβλίου, του Τομ Σόγιερ δόθηκε σε σημειωματάρια, χάρακες, κηρομπογιές, σουγιάδες και σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.
Λέγεται ότι στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή του και τα παιδικά του όνειρα. Καλό σας ταξίδι σήμερα στη μακρινή Δύση παρέα με δυο μικρούς ατίθασους θαλασσοπόρους.

Ηθοποιοί: Γιώργος Νούσης, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Νεφέλη Μαϊστράλη
Παρουσίαση: Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Νούσης