Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Βιβλία | Ροβινσώνας Κρούσος

Η νεανική εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται στους εφήβους που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο. Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα κλασικά βραβευμένα βιβλία που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας.

«Ροβινσώνας Κρούσος»

Ο γύρος του κόσμου συνεχίζεται… Καπετάνιος μας αυτή τη φορά ο Ροβινσώνας Κρούσος, ένας δυναμικός άνδρας που εγκαταλείπει το σπίτι του για να ακολουθήσει το όνειρό του: να γίνει ναυτικός και να γνωρίσει τον κόσμο. Όμως οι περιπέτειες και οι κίνδυνοι μοιάζουν να τον κυνηγούν. Σ’ ένα από τα πρώτα ταξίδια του πέφτει αιχμάλωτος πειρατών από το Σαλέ του Μαρόκου και γίνεται σκλάβος ενός Μαυριτανού. Έπειτα από δύο χρόνια δουλείας, καταφέρνει να δραπετεύσει με μία βάρκα για να καταλήξει στη Βραζιλία, όπου γίνεται πλούσιος ιδιοκτήτης φυτείας. Χρόνια αργότερα, συμμετέχει σε μια αποστολή για να φέρει σκλάβους από την Αφρική. Μια καταιγίδα τον οδηγεί ναυαγό σ’ ένα νησί που ο ίδιος αποκαλεί Νησί της Απόγνωσης. Όλοι οι σύντροφοί του χάνουν τη ζωή τους. Ο Ροβινσώνας καταφέρνει να επιβιώσει, μαθαίνοντας να καλλιεργεί τη γη, να εκτρέφει ζώα και να δαμάζει τις δυνάμεις της φύσης. Αντιμετωπίζει ανθρωποφάγους, γνωρίζει έναν απρόσμενο φίλο στο νησί και τελικά, ύστερα από είκοσι επτά χρόνια, καταφέρνει να γυρίσει στην πατρίδα του.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Νούσης, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Κατερίνα Πατσιάνη.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Σενάριο: Νίκος Πατηνιώτης, Άγγελος Κοβότσος, Ελένη Φιλιούση
Σκηνικό: Ανδρέας Αγγελιδάκης
Εκπαιδευτική σύμβουλος: Ειρήνη Βοκοτοπούλου
Έρευνα: Αντιγόνη Βιντιάδη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μάριος Φραντζελάς
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μάντζαρης
Κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειροπούλου
Μοντάζ-γραφικά: Κοσμάς Φιλιούσης

Σκηνοθεσία: Χλόη Μάντζαρη

Παρουσίαση: Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Νούσης