Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Βιβλία | Νιλς Χόλγκερσον

Η νεανική εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται στους εφήβους που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο. Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα κλασικά βραβευμένα βιβλία που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας.

«Νιλς Χόλγκερσον»

Oι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τις χώρες του Βορρά, να προετοιμάσουν τα γιορτινά τους ταξίδια και να γνωρίσουν μια συγγραφέα που ήξερε να δίνει στη γεωγραφία μαγικές διαστάσεις… Σίγουρα ένας άσπρος χήνος είναι το πιο παράξενο αν όχι το πιο επικίνδυνο μέσο για να επιχειρήσει κανείς ένα ταξίδι πάνω από τον κόσμο… Όχι όμως για τον Νιλς Χόλγκερσον. Ο Νιλς είναι ένα παιδί που του αρέσει να βασανίζει τα ζώα και να ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μια μέρα όμως το παρακάνει παίζοντας ένα άσχημο παιχνίδι σε ένα ξωτικό κι αυτό για να τον τιμωρήσει τον μεταμορφώνει σε νάνο! Ο Νιλς έτσι βρίσκεται να ταξιδεύει με ένα σμήνος αγριόχηνες για το Βορρά, διασχίζοντας βουνά και θάλασσες, χιονισμένα όρη και πεδιάδες, λίμνες, δάση και ποτάμια. Σε αυτό το γεμάτο περιπέτειες ταξίδι, ο Νιλς γνωρίζει μαγικούς θρύλους, πολλά από τα μυστικά της φύσης καθώς και τις συνήθειες, τις δυσκολίες και τις χαρές των ζώων. Μαθαίνει έτσι να εκτιμάει και να σέβεται τις αξίες της ζωής όλων των πλασμάτων. Πρόκειται για ένα πραγματικά θαυμαστό ταξίδι που του αλλάζει τον κακότροπο χαρακτήρα και τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του στον κόσμο. Ποιο θα είναι, άραγε, το μέλλον του Νιλς; Θα ξαναγίνει άνθρωπος ή θα ακολουθήσει για πάντα το δρόμο της περιπλάνησης των πουλιών;

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Νούσης, Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κατερίνα Γερονικολού, Λούσα Μαρσέλλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ανδρέας Ράμμα, Γιώργος Πελαγίας.

Παρουσίαση: Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Νούσης