Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Βιβλία | Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν

Η νεανική εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται στους εφήβους που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο. Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα κλασικά βραβευμένα βιβλία που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας.

«Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν»

Συγγραφέας: Μπέτι Σμιθ

Βρισκόμαστε σε μια φτωχογειτονιά του Mπρούκλιν, όπου φυτρώνει ένα δέντρο. Είναι ένα δέντρο που αγωνίζεται να φτάσει στον ουρανό γι’ αυτό και πολλοί το λένε «δέντρο του ουρανού». Μεγαλώνει πλούσιο και ευγενικό, μόνο στις απόκληρες γειτονιές. Σε κανένα άλλο μέρος. Είναι το μόνο δέντρο που φυτρώνει ακόμα και στο τσιμέντο και καταφέρνει να ζήσει χωρίς ήλιο, χωρίς νερό ακόμη και χωρίς χώμα. Οι άνθρωποι δύσκολα μπορούν να το ξεχωρίσουν μέσα στα άλλα δέντρα… Το «δέντρο του ουρανού» μοιάζει με την εντεκάχρονη Φράνσι, που μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά της στο Mπρούκλιν και προσπαθεί να χαρεί την κάθε μέρα, να ονειρευτεί έναν όμορφο κόσμο, να φτάσει το δικό της ουρανό. Όμως τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλά: ο πατέρας της είναι άνεργος, η μητέρα της δουλεύει σε πλούσια σπίτια και ο Nίλι, ο μικρός της αδελφός, προσπαθεί να εκπληρώσει τα όνειρα που κάνει γι’ αυτόν η μητέρα του: να σπουδάσει, να ξεφύγει από τη φτώχεια και να γίνει κάποια μέρα σπουδαίος γιατρός.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Νούσης, Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κατερίνα Γερονικολού, Λούσα Μαρσέλλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ανδρέας Ράμμα, Γιώργος Πελαγίας.

Παρουσίαση: Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Νούσης