Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία | Δον Κιχώτης

Η νεανική εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται στους εφήβους που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο. Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα κλασικά βραβευμένα βιβλία που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, το ταξίδι έχει προορισμό την Ισπανία του 17ου αιώνα, όπου οι τηλεθεατές καλούνται να γνωρίσουν έναν θρύλο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον ξακουστό ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα.
Ο ονειροπόλος ήρωας του Μιγκέλ Θερβάντες ξεναγεί τους αναγνώστες σε έναν κόσμο γεμάτο περιπέτειες, μάχες και ιπποτικά κατορθώματα. Μαζί με τον πιστό του σύντροφο Σάντσο Πάντσα περιδιαβαίνουν τον κόσμο, αναζητώντας το λαμπερό κομμάτι της ψυχής τους.
Ο ρομαντικός ιππότης, πασχίζει να φανεί αντάξιος των προγόνων του. Το βιβλίο σε κάθε εικόνα, περιγραφή ή λόγο κρύβει πολιτισμούς ολόκληρους, ξεχασμένες εποχές, αλλά και γεγονότα που δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν ποτέ παρά στο μοναδικό μέρος που αισθανόμαστε αληθινά ελεύθεροι: στη φαντασία μας.
Μεταξύ άλλων, η εκπομπή παρουσιάζει έργα διάσημων ζωγράφων και εικονογράφων που, από τον 17ο ώς τον 21ο αιώνα απεικόνισαν τον ονειροπόλο Δον Κιχώτη.

Ηθοποιοί: Γιώργος Νούσης, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Νεφέλη Μαϊστράλη
Παρουσίαση: Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Νούσης