Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Βιβλία | Αχμές, ο γιος του φεγγαριού

Η νεανική εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και απευθύνεται στους εφήβους που διαβάζουν και θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για το βιβλίο. Στο πλαίσιο της εκπομπής παρουσιάζονται επιλεγμένα κλασικά βραβευμένα βιβλία που μέσα από την αφήγηση οδηγούν τους τηλεθεατές να γνωρίσουν τον κόσμο εκτός Ελλάδας.

«Αχμές, ο γιος του φεγγαριού»

Ο Αχμές, με αφορμή έναν πάπυρο που συνοψίζει τις μαθηματικές γνώσεις των ανθρώπων που έχτισαν τις πυραμίδες, γίνεται οδηγός σε μια περιήγηση στη χώρα των Φαραώ… Από την Άβαρι, το κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία και Αφρική, στη Μέμφιδα, ονομαστή για τους ναούς της αλλά και για τα κακόφημα καπηλειά της και από εκεί στο κατάφυτο από παπύρους Δέλτα του Νείλου.
Οι τηλεθεατές ακούν τους μύθους και τα παραμύθια της Αιγύπτου -όπως τα αφηγούνταν οι κατασκευαστές των πυραμίδων τις ώρες της ξεκούρασης-, πίνουν μαύρη μπίρα από τη χώρα του Κους, γλυκόπιοτο κρασί από ρόδι και μασουλούν μελωμένα σύκα και χουρμάδες. Μέσα από τη ζωή του Αχμές, βιώνουν τις διαμάχες, τις ίντριγκες και τους πολέμους ανάμεσα στους ηγεμόνες των δύο βασιλείων, της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Μα πάνω απ’ όλα συμμεριζόνται την απορία του και νιώθουν τον παλμό της αγωνίας του να γνωρίσει το άπιαστο, το απρόσιτο, το άπειρο…

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Νούσης, Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κατερίνα Γερονικολού, Λούσα Μαρσέλλου, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ανδρέας Ράμμα, Γιώργος Πελαγίας.

Παρουσίαση: Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιώργος Νούσης