Συναυλία μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

(θα είναι διαθέσιμο έως 24/4/2022)
Με μία μοναδική συναυλία με έργα Αρμένιων και Ελλήνων συνθετών, η ΕΡΤ3 τιμά τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προϊόν συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ΟΜΜΘ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ΚΟΘ και της ΕΡΤ3

Η 24η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το καθεστώς των Νεότουρκων (1915) εξαπέλυσε την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με ομαδικές εκτελέσεις λογίων και προυχόντων της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία αναγνωρίστηκε επισήμως από την Ελλάδα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 1996.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των κορυφαίων Αρμένιων συνθετών Aram Khachaturian και Edvard Mirzoyan, καθώς και αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Χατζή Light from the Cross («Φως εκ του Σταυρού») βασισμένο σε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας.
Την ΚΟΘ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης ενώ συμπράττει η σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν. Ποίηση απαγγέλουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός και η Αράξια Γκαραπετιάν.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Εdvard Mirzoyan: Lyrical Poem “Shushanik” (1921-2012)
Χρήστος Χατζής: Φως εκ του Σταυρού (1935) με ύμνους της Μ. Εβδομάδας της Αρμενικής Εκκλησίας:
– Ourakh ler
– Our es mayr eem
– Trisagion
– Kovia Yerousaghem
Aram Khachaturian: Adagio of Spartacus and Phrygia,
(1903-1978) από το μπαλέτο Spartacus Suite αρ. 2

Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος
Παραγωγή: Θέμης Μαυροπεραστής
Μοντάζ: Αναστασία Δασκαλάκη