Η Διαφυγή Πνευματικού Δυναμικού από την Ελλάδα – Πως ένα πρόβλημα μπορεί να γίνει αξιοποιήσιμο

Δημόσιο διάλογο με θέμα «Η Διαφυγή Πνευματικού Δυναμικού από την Ελλάδα – Πως ένα πρόβλημα μπορεί να γίνει αξιοποιήσιμο» οργάνωσε ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA) την Παρασκευή 12 Μαΐου στο Ινστιτούτο Παστέρ. Στη συζήτηση συμμετείχαν μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα αυτό που πλήττει έντονα τη χώρα έντονα από την έναρξη της κρίσης, καθώς και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ως προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Τον οργανωτικό συντονισμό της συζήτησης είχε ο Ελευθέριος Διαμαντής Καθ. Κλινικής Βιοχημίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Καναδάς και επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Βιοχημίας του Μount Sinai Hospital, ο οποίος έκανε και την εισηγητική ομιλία (5΄.15΄΄).

Στη συνέχεια μίλησαν κατά σειρά, δια ζώσης ή μέσω βιντεομηνυμάτων :

-ο  Μενέλαος Μανουσάκης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur, Καθ. Ανοσολογίας & Ρευματολογίας στην  Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (23΄.40”)

– ο Βασίλης Ζαννής, Καθ. Βιοχημείας, του Τμήματος Ιατρικής, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ΗΠΑ  και Ομ. καθηγητής, του Τμήματος Ιατρικής του Παν. Κρήτης (35΄.30΄΄)

η Ευαγγελία Κρανιά, Διακεκριμένη Καθηγήτρια “Hanna” & Διευθύντρια Τομέα Καρδιαγγειακής Βιολογίας Παν . Cincinnati, ΗΠΑ και Ερευνητική Συνεργάτιδα Ινστ. Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδ. Αθηνών, καθώς και Αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (42΄.50΄΄) 

-ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  (49΄,45΄΄)

ο Γεώργιος Χρούσος (Καθ. του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (1.05΄.15΄΄)

–ο Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, πρώην Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1.10΄.25΄΄)

-ο Δημήτριος Μόνος, Καθ. Παθολογίας & Εργαστηριακής Ιατρικής
της Ιατρικής Σχολή Perelman, του University of Pennsylvania, ΗΠΑ (1.39΄.35’’)

-ο Γεώργιος Ντάγγας, Συντονιστής του  Επιστημονικού Συμβουλίου του Παγκοσμίου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου, Καθ. Καρδιολογίας & Αγγειοχειρουργικής, στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai, ΗΠΑ και Καθ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1.46΄.18’’)

-ο Σταύρος Δράκος, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Utah, ΗΠΑ, Διευθυντής Έρευνας Τομέα Καρδιαγγειακής Ιατρικής και Επ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1.52΄.02΄΄)

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.

Μετά το πέρας της συζήτησης εκδόθηκε Διακήρυξη, η οποία θα μπορεί να υπογράφεται από κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα και τη διασπορά, στην οποία θα εκφράζεται η υποστήριξη πρωτοβουλιών με βάση τα συμπεράσματα της συνάντησης 2017 του Παστέρ της Αθήνας, καθώς και άλλων σχετικών διαβουλεύσεων. Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι θα εργαστούν στην κατεύθυνση ενεργειών ανάδρασης της πνευματικής αποψίλωσης της χώρας, με άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων της Ελλάδας και της Ελληνικής διασποράς.

Η ΕΡΤ ήταν επικοινωνιακός χορηγός της εκδήλωσης, την οποία και μετέδωσε μέσω της WebΤV.

 

Για τον Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοϊατρικό Σύλλογο (WHBA) και το έργο του

O WHBA έχει έδρα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και κατά την 25ετή του και πλέον παρουσία οργάνωσε 13 διεθνή συνέδρια και πέντε Θερινά Σχολεία Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης που πραγματοποιούνται στη Μάνη της Λακωνίας. Σε αυτά έχουν συμμετάσχει συνολικά 200 Έλληνες και ξένοι φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών, ειδικευόμενοι ιατροί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από την Ελλάδα και περισσότερες από 15 χώρες του εξωτερικού. Το Θερινό Σχολείο του WHBA έχει δημιουργήσει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο αριστείας ανάμεσα σε νέους επιστήμονες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και αναδεικνύει την Ελλάδα ως χώρο συνάντησης φορέων και αντιπροσώπων εκπαιδευτικής και επιστημονικής αριστείας.

Στις 14-21  Μαΐου του 2017o WHBA οργάνωσε το έκτο κατά σειρά Θερινό Σχολείο στο οποίο περισσότεροι από 20 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ελβετία και την Ελλάδα συμμετείχαν αφιλοκερδώς ως διδάσκοντες. Η συμμετοχή και η διαμονή προσφέρθηκαν δωρεάν στους 40 Έλληνες και ξένους φοιτητές από 20 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που επελέγησαν να συμμετάσχουν από 120 υποψηφίους με γνώμονα την αριστεία στον τομέα τους. Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίχθηκε από Έλληνες ομογενείς, ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους και φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού.

Σε ότι αφορά την ιστορία του WHBA, ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 στο Λονδίνο με στόχο την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διασύνδεση ομογενειακών ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών συλλόγων χωρών του εξωτερικού. Με τη συμπλήρωση 20 ετών παρουσίας στην Ευρώπη συμφωνήθηκε η μεταφορά της έδρας του στις ΗΠΑ με στόχο την παγίωση της οικουμενικότητας της παρουσίας και του χαρακτήρα των δράσεών του. Στα 25 χρόνια ιστορίας του ο WHBA έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περίπου 3.000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε 40 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη.