04Ιολ2017 – BEYOND BORDERS -“ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ …ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ” β’ μέρος

Στην πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, σε μια από τις επιφανέστερες εστίες πολιτισμού που υπήρξαν ποτέ, στην πόλη της Αλεξάνδρειας ταξιδεύει η εκπομπή.
Στο δεύτερο επεισόδιο επισκεπτόμαστε την Ιμπραημία την τόσο σημαντικήσυνοικία της Αλεξάνδρειας, μαθαίνουμε για το πόσο επηρέασε αυτή η πόλη λογοτέχνες και ποιητές από όλο τον κόσμο και παίρνουμε μια μικρή γεύση από τα τοπικά φαγητά. Μαθαίνουμε για τον τόσο σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες στην καθιέρωση και ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας και πως το ταξίδι του …. λευκού χρυσού συνεχίζεται σήμερα.
Xτισμένη στα ερείπια της παλιάς βιβλιοθήκης σήμερα αποτελεί το στολίδι της πόλης αλλά και σημαντικό κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού…Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μας ανοίγει τις πόρτες της και μας εντυπωσιάζει ενώ μέσα απο τελετουργικούς χορούς που έχουν τις ρίζες τους στη Φαραωνική Αίγυπτο μαγευόμαστε απο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των σούφηδων και ταξιδεύουμε χρόνια πίσω.
H εκπομπή αναδεικνύει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η πόλη κατέστη
ένα χωνευτήρι πολιτισμών και διαφορετικών επιρροών, αφήνοντας το στίγμα της όχι μόνο στην πορεία της Αιγύπτου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Παραγωγή: ΕΡΤ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νερούλιας
Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βοσινάκη
Διευθυντής φωτογραφίας: Δημήτρης Παλαιολόγος
Κινηματογράφηση: CINEXTREME.TV
Εκτέλεση παραγωγης: VISUAL ARTS TV PRODUCTIONS

Παρουσίαση: Αλέξης Αλεξιάδης