Ένα αφιέρωμα του Άξιον Εστί στην ερευνητική δουλειά των ξένων αρχαιολογικών σχολών στη χώρα μας. Ο Βασίλης Βασιλικός συνομιλεί με τους διευθυντές των σημαντικότερων ξένων αρχαιολογικών σχολών αναδεικνύοντας την συμβολή τους στη διάδοση του πολιτισμού μας καθώς και την απήχηση που έχει ανά τον κόσμο.
Η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών Κάθριν Μόργκαν μιλά για την ίδρυση και τη λειτουργία της Βρετανικής Σχολής στην Ελλάδα, για τις ανασκαφές στη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Ιθάκη, το Λευκαντί κ.λπ. καθώς και το έργο του αρχαιολόγου Evans στην Κνωσό.
Ο διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Βολφ Ντίτριχ Νιμάιερ παρουσιάζει τη μακρά ιστορία του Ινστιτούτου στην Ελλάδα, τις δραστηριότητες και το έργο του σήμερα καθώς και τις σημαντικές ανασκαφές (Κεραμεικός, Αρχαία Ολυμπία,  Ηραίο Σάμου  κ.λπ.)
Ο διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζέιμς Ράιτ αναφέρεται στην ιστορία και το μέλλον της Σχολής στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την ελληνική ιστορία και για τον ρόλο του ερευνητικού ιδρύματος σε μια περίοδο κρίσης.
Τέλος, ο διευθυντής της Γαλλικής Σχολής  Αθηνών Αλεξάντρ Φαρνού,  μιλά για τις σημαντικές ανασκαφές στην Θάσο, Δελφούς και Κρήτη.

Παρουσιάζει ο Βασίλης Βασιλικός
Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου
Σκηνοθεσία Τάκης Παπαγιαννίδης
Εκτέλεση παραγωγής SOUND & PICTURE