25Μαϊ2019 – Μιλάμε Ελεύθερα – Αιμιλία Υψηλάντη

Η ηθοποιός με καταγωγή από την Αμαλιάδα, μιλά για τη ζωή της στην επαρχία, μεγαλωμένη από δύο γονείς εκπαιδευτικούς. Εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να στραφεί στο θέατρο και να μην ασχοληθεί με το αντικείμενο των πρώτων σπουδών της, στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Μιλά για το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στο πλευρό του αείμνηστου Θανάση Βέγγου και έκτοτε δίπλα σε κορυφαίους κινηματογραφικούς άνδρες της εποχής. Εξηγεί τους λόγους που ο κινηματογράφος δε τη συγκίνησε ιδιαίτερα και δε διστάζει να κάνει την αυτοκριτική της για άστοχες επιλογές, για δυστοκία στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων αλλά και ανοχή λόγω βιοποριστικής ανάγκης. Η ίδια δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως δεν ήθελε να ταυτιστεί ως το κινηματογραφικό κορίτσι-ντάμα κανενός ηθοποιού αλλά ούτε και να γίνει απλά το όμορφο ξανθό κορίτσι με τα γαλάζια μάτια και τα σαγηνευτικά «γκρο-πλαν».

Η Αιμιλία Υψηλάντη αναφέρεται στα χρόνια της πολιτικής δράσης της με το ΚΚΕ ως βουλευτής το 1981, εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση αλλά και τις αιτίες που την ανάγκασαν τελικά να ρίξει την αυλαία στην ενεργό πολιτική . Μιλά για την πολιτική και τους πολιτικούς και δε διστάζει να στηλιτεύσει τις «κομματικές γραμμές» και τα «παραταξιακά συμφέροντα» που όπως επισημαίνει πολλές φορές προκαλούν «συνειδησιακή σύγκρουση» σε πολλούς από αυτούς που καλούνται να γίνουν υπερασπιστές και εκπρόσωποι.

Η ηθοποιός αποκαλύπτει τα σχέδιά της για το Θέατρό της την ΑΡΓΩ, αλλά και τις προτεραιότητες της στο θεατρικό ρεπερτόριο.

Παραγωγή: ERT3
Σκηνοθεσία: Χρύσα Νίκου
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίλη Κουτσοφλιανιώτη
Επιμέλεια: Χάρης Αρβανιτίδης
Παρουσίαση: Χάρης Αρβανιτίδης