18Φεβ – Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στο ΡΣΜ της ΕΡΤ3

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία δε χρησιμοποιεί την ευρωπαϊκή της προοπτική ως ένα κίνητρο εκσυγχρονισμού, αλλά ως άλλοθι -όπου τη συμφέρει- ώστε να εμφανίζεται, στο εσωτερικό της, ως προνομιακός συνομιλητής της Δύσης» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον 102 fm της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη.

Χαρακτήρισε «λάθος» ο γεγονός ότι κάποιοι ηγέτες, όπως η κ. Μέρκελ, συνέδεσαν το προσφυγικό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο, επεσήμανε ότι απαιτείται μια ενεργή σχέση ώστε να πιεστεί η Τουρκία προς πολιτικές κοινωνικής και θεσμικής μεταρρύθμισης. «Αν αφήσουμε τον κ. Ερντογάν να κάνει την Τουρκία ένα απολυταρχικό κράτος, επιθετικό προς του γείτονές της θα υπάρχει πρόβλημα σε ολόκληρη την περιοχή» σημείωσε.

Αναφορικά με τη στάση των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ σχολίασε «δε μπορεί χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, να είναι οδηγοί μιας παραληρηματικής ρητορείας απέναντι στους μετανάστες. Αυτό είναι απαράδεκτο για τις ευρωπαϊκές αξίες. Πρέπει να περιθωριοποιηθούν τέτοιες φωνές, να βάλουμε μια ανθρωπιστική ατζέντα, να κάνουμε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην επιτρέψουμε στα Σκόπια να κλείσουν τα σύνορα γιατί θα κάνουν μεγάλη ζημιά και στην ελληνική οικονομία, αλλά και στις ευρωπαϊκός αξίες».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε λογικό το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα.