Ένα Απότομο Ξύπνημα | Επ4: Έχε το νου σου στο παιδί

Μετά το 1969 η αντιδικτατορική δράση στη Θεσσαλονίκη είναι σε ύφεση, οι περισσότερες οργανώσεις έχουν εξαρθρωθεί από την ασφάλεια και οι φυλακές είναι γεμάτες από αγωνιστές, ώσπου το 71-72 μια καινούρια γενιά αναλαμβάνει δράση.
Ξημερώνοντας 17 Νοεμβρίου 1973 γύρω στις 4.30 ο ραδιοσταθμός του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έστειλε από το κτίριο της Πολυτεχνικής το τελευταίο αγωνιώδες μήνυμα του.…Δεν θέλουμε να βγούμε πριν ξημερώσει. Δεν θέλουμε να βγούμε, όσο είναι σκοτάδι. Ζητάμε από τους στρατιώτες, να μην πυροβολούν. Ζητάμε από τους γονιούς μας, τους καθηγητές μας, απ’ όλους τους ανθρώπους να πάρουν θέση…
Απ’ έξω είχαν πάρει θέση τα τανκς, οι ΛΟΚατζήδες και οι αστυνομικοί. Μια ώρα πριν, στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, οι Έλληνες φοιτητές έδιναν τη ζωή τους για τη δημοκρατία. Μια ώρα αργότερα, η εκκένωση που Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης από τους 2.500 φοιτητές που το είχαν καταλάβει 18 ώρες νωρίτερα, είχε τελειώσει αναίμακτα. Αναίμακτα αλλά όχι δίχως κακοποιήσεις, συλλήψεις, όχι δίχως αγωνία και τρόμο.
Είχαν προηγηθεί αποχές και διαδηλώσεις μετά τις νόθες φοιτητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 72, διαδηλώσεις το Μάρτιο του 73 και αρκετές άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του φοιτητικού κινήματος.

Παραγωγή:ERT3
Σκηνοθέτης: Χρύσα Τζελέπη – Άκης Κερσανίδης
Σενάριο: Χρύσα Τζελέπη – Άκης Κερσανίδης
Eρευνα: Κλέαρχος Τσαουσίδης, Στράτος Κερσανίδης
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Γιώργος Χριστιανάκης
Φωτογραφία: Δράκος Πολυχρονιάδης
Μοντάζ: Άκης Κερσανίδης – Θεόφιλος Καλαϊτζίδης
Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Τζελέπη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παπαδόπουλος-Καντέα
Βοηθός Παραγωγής: Ίλμα Τυρμπετάρι
Εκτέλεση παραγωγής: ANEMICINEMA