02Μαρ – Ο Γιώργος Τσιάκαλος, Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ στο ΡΣΜ της ΕΡΤ3

Για «ακροδεξιά και φοβικά ιδεολογήματα» που ακούγονται στην Ευρώπη με τις χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ μιλώντας στον 102fm της ΕΡΤ3 και την Κατερίνα Ρενιέρη.
«Η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις πλούσιες χώρες και όσο δεν το κατανοούν αυτό οι αξίες της Ευρώπης καταστρέφονται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες ούτως ή άλλως θα έρθουν όσους φράχτες κι αν υψώσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις συμφωνημένες αρχές, όπως η Σύμβαση της Γενεύης, με πρώτη την Ελλάδα που δεν την τήρησε στα σύνορα στον Έβρο».
«Στην Ευρώπη», σημείωσε ο καθηγητής, «με εξαίρεση την Ουγγαρία, η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ των προσφύγων και ζητούν από τις κυβερνήσεις να το διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάσουν κάτι οι τοπικές κοινωνίες. Αν η Ευρώπη κλείσει τα σύνορά της, ως το 2020 θα έχει χάσει 400 δις ευρώ η οικονομία της. Αντίθετα αν ανοίξει τα σύνορά της, τότε οι χώρες θα έχουν αύξηση 3 έως 4 % του ΑΕΠ. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία στην καθημερινή μας ζωή για το τι έχουμε να χάσουμε και τι να κερδίσουμε», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του να κινητοποιήσει εθελοντές προκειμένου να απασχοληθούν δημιουργικά τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Διαβατά, ο κ.Τσιάκαλος κατήγγειλε γραφειοκρατικές διαδικασίες και παρεμβάσεις εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης που δεν έχουν επιτρέψει μέχρι τώρα τη δημιουργία παιδότοπων, παρά την εθελοντική προσφορά εκατοντάδων παιδαγωγών.
«Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι τραυματικές για τα παιδιά για όλη τους τη ζωή. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην αγκαλιά αυτών που υα αγαπάνε», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας με έμφαση: «Δεν φοβάμαι τα παιδιά που κλαίνε, αλλά εκείνα που έπαψαν να κλαίνε, γιατί σημαίνει ότι είναι παθητικοί αποδέκτες…»