20Νοε2019 – Τοπικές κουζίνες

Eπεισόδιο 6: Πορτοκάλια Λακωνίας

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στη σκιά του Ταΰγετου, στην πεδιάδα του Ευρώτα, και κάνουν στάση στις Αμύκλες και στα 15.000 στρέμματα του λακωνικού πορτοκαλεώνα.

Ο παραγωγός Γιώργος Κουρνιώτης και η οικογένειά του, μας ξεναγούν στα μυστικά του ιδιαίτερου, γλυκού λακωνικού πορτοκαλιού και στις ποικιλίες του. Μαζί τους μαζεύουμε πορτοκάλια, μαθαίνουμε πώς γίνεται η διαλογή τους, ποια θα καταλήξουν στις αγορές του κόσμου και ποια θα πάνε για χυμό.

Στον Συνεταιρισμό των Αμυκλών θα μυηθούμε στα μυστικά της τυποποίησης και της χυμοποίησης, θα ζήσουμε από κοντά τον πυρετό της συγκομιδής και πίσω στη φάρμα της οικογένειας Κουρνιώτη θα γνωρίσουμε τη δική τους «Κιβωτό του Νώε», γεμάτη ζώα και μπαξέδες, όλα όσα εξασφαλίζουν αιώνες τώρα την αυτάρκεια μιας μικρής, αγροτικής κοινωνίας.

Η γιαγιά Βασιλική θα μας δείξει πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό παστό αγριογούρουνο και θα μας μαγειρέψει μπαρδουνιώτικο κόκορα, η Πότα, η γυναίκα του Γιώργου θα φτιάξει τσίχλες με ελιές και πορτοκάλι και αγριογούρουνο στη γάστρα, ξεναγώντας μας στη λακωνική γεύση, που αγαπά την κανέλα και εκμεταλλεύεται σε κάθε της συνταγή τα καλούδια του τόπου, το ελαιόλαδο, τις ελιές, τα γλυκά
πορτοκάλια.

Ένα επεισόδιο με πορτοκαλένιο άρωμα, αφιερωμένο στα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων της λακωνικής γης.
Κείμενα/Αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλειάδης
Έρευνα: Αγγελική Ρίζου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θεοδωρόπουλος
Μοντάζ: Claudia Sprenger
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video
Website: www.prostv.com
Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines