18Νοε2019 – Τοπικές κουζίνες

«Γρεβενά – Μανιτάρια»
Eπεισόδιο 3

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ανηφορίζουν στα πανέμορφα αλπικά δάση της Βόρειας Πίνδου για μανιταροκυνήγι με μια παρέα φανατικών μανιταροσυλλεκτών.
Στα Γρεβενά, τη μοναδική «πόλη των μανιταριών» στην Ελλάδα, η αναζήτηση και η συλλογή μανιταριών δεν είναι «μόδα» ή απλά μια συνήθεια. Τα 1.000 και πλέον είδη άγριων μανιταριών στην περιοχή είναι δημιουργία, είναι οικονομική διέξοδος, είναι το πάθος που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα νέο είδος τουρισμού: τον μανιταροτουρισμό.
Αυτοί που ξέρουν, μας ξεναγούν σε δεκάδες νοστιμιές και 200 προϊόντα με πρώτη ύλη τα άγρια μανιτάρια.
Ο Φώτης Παρασκευαΐδης μας ξεναγεί στη γη, στο δάσος, στα μονοπάτια των μανιταριών, μας μαθαίνει να τα ξεχωρίζουμε, μας δείχνει τη μεταποίησή τους μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση. Ο Θοδωρής Καραγιάννης, δεινός μανιταροκυνηγός, μας μαγειρεύει τα μανιτάρια με δεκάδες τρόπους. Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, πατριάρχης και δάσκαλος των μανιταρόφιλων, μας ξεναγεί στα δικά του μανιταρολημέρια και πιάνει το νήμα από την αρχή, εκεί που όλα ξεκίνησαν 26 χρόνια πριν.
Βασιλομανίταρα, καισαρικά, μακρολεπιώτες, κανθαρέλες, αγαρικά, χρυσές τρομπέτες, μαύρες τρομπέτες, ονόματα που στα αυτιά των αμύητων ακούγονται απλά όμορφα, στο μυαλό των μανιταροκυνηγών περιγράφουν τοποθεσίες, εποχές, αρώματα, γεύσεις και συνταγές.
Σύνθημα των παθιασμένων μανιταρόφιλων είναι «όσο βρέχει, συνεχίζουμε» και οι «Τοπικές Κουζίνες» καταγράφουν έναν γοητευτικό κόσμο που, όπως στα παραμύθια, ζει και αναπνέει μέσα στα δάση και στις ρεματιές, αλλά δεν είναι καθόλου μυστικός, αντίθετα είναι πρόθυμος να σου αποκαλυφθεί και να σε κάνει μέλος του.

Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς
Έρευνα: Αγγελική Ρίζου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου
Production Design: Αρετή Βαρδάκη
Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video
Website: www.prostv.com
Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines