24Νοε2019 – Σταθμός Μέγαρο

Νέα εκπομπή που πραγματεύεται την πολύπλευρη παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα.Ένας σταθμός πολιτισμού που, με σεβασμό στο κοινό του, προσελκύει την Τέχνη, την κλασική μουσική, την όπερα.Είναι πάντα μπροστά σε κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Στο χορό, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές τέχνες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.Σκοπός της εκπομπής είναι η προσέλκυση κοινού ευρύτερα, παρουσιάζοντας ό,τι συμβαίνει στον εμβληματικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

«INFERNO στην κόλαση του Δάντη, Ο Νίκος Σκαλκώτας και η τζαζ του Μεσοπολέμου, Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη»

Το ζήτημα της μουσικής στην Κόλαση του Δάντη, αλλά και το ευρύτερο μουσικό υπόβαθρο της εποχής, με τις σχετικές αναφορές και προεκτάσεις του, επιχειρεί να αναλύσει η παρούσα διάλεξη, με παράλληλη παρουσίαση ζωντανών μουσικών παραδειγμάτων σε όργανα της εποχής.
Ο εισηγητής της παράστασης Δημήτρης Κούντουρας και ο Τηλέμαχος Κρεβάινερ, ηθοποιός, είναι οι καλεσμένοι της εκπομπής. Αναλύουν στον Χρίστο Παπαγεωργίου το σκεπτικό και το περιεχόμενο της Παράστασης που ανεβαίνει 26, 29 και 30 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο και την Αθήνα του Μεσοπολέμου, η χορευτική τζαζ αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στα πιανιστικά έργα συνθετών λόγιας μουσικής και κυρίως, του Νίκου Σκαλκώτα. Η Λορέντα Ράμου, πολύπλευρη καλλιτέχνις με απρόσμενες ερμηνείες και αντισυμβατική έκφραση, θεωρείται από τις πλέον εξειδικευμένες πιανίστριες σύγχρονης μουσικής της νεότερης γενιάς. Στην εκπομπή παίζει πιάνο και μιλά στον Χρίστο Παπαγεωργίου για την παράσταση «Ο Νίκος Σκαλκώτας και η τζαζ του Μεσοπολέμου».

Την 1η Δεκέμβρη συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ο οποίος εμπνεύστηκε και έκανε έργο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Μέγαρο, λοιπόν, για να τιμήσει τον Χρήστο Λαμπράκη οργανώνει Γκαλά όπερας, στη μνήμη του.
Για την προσφορά του και ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Μουσικής» οργανώνει αυτή την τιμητική βραδιά. Η εκπομπή, με τη σειρά της, αναφέρεται στο αφιέρωμα με τις αναφορές των «πρωταγωνιστών» αυτής της ιδιαίτερης βραδιάς μνήμης.

Στην εκπομπή μιλούν: Ο Γιάννης Μαρίνος, παλαίμαχος δημοσιογράφος και προσωπικός φίλος του αείμνηστου Χρίστου Λαμπράκη, ο αρχιμουσικός Μαέστρος της συναυλίας Νίκος Αθηναίος, η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη, ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, καθώς και πρόσωπα του Μεγάρου: Μίλτος Λογιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Δ/ντής μουσικής Βιβλιοθήκης και ο τέως καλλιτεχνικός Δ/της του Μεγάρου, Νίκος Τσούχλος.

Στο γκαλά συμμετέχει και η ορχήστρα μουσικών συνόλων της ΕΡΤ.

Αρχισυνταξία: Μαρία Γιαμούκη
Δ/νση Παραγωγής: Εύη Γάτου
Σκηνοθεσία: Φλώρα Πρησιμιντζή
Συμπαραγωγός: Pangolin entertaintment
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου