01Δεκ2019 – Σταθμός Μέγαρο

Γκαλά όπερας, αφιερωμένο στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, Μέρος β’ – Ο Μαρτίνος Τιρίμος παίζει Μπετόβεν»
Eπεισόδιο 8

Την 1η Δεκεμβρίου 2019, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνδιοργανώνουν Γκαλά όπερας στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, τιμώντας τη μοναδική προσφορά του στην Τέχνη και στον πολιτισμό, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου 2019 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατό του.

Πέντε εκλεκτοί Έλληνες καλλιτέχνες, η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης, ερμηνεύουν αγαπημένες άριες, ντουέτα και σύνολα από όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Μπελίνι, Ντονιτσέτι και Βέρντι, σε σύμπραξη με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου.

Η εκπομπή παρουσιάζει δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» αυτής της ιδιαίτερης βραδιάς μνήμης. Συγκεκριμένα, στην εκπομπή μιλούν η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη, ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης, ο σκηνογράφος και σκηνοθέτης όπερας Νίκος Πετρόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Μίλτος Λογιάδης, ο διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Τσούχλος και ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Νίκος Θεοχαράκης.

– Ο Μαρτίνος Τιρίμος εμφανίζεται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής στις 5 Δεκεμβρίου 2019 και παίζει έργα Μπετόβεν για να μας θυμήσει ότι το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου μουσουργού όλων των εποχών (1770-1827) και η παγκόσμια μουσική κοινότητα ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη του.

Στην επετειακή αυτή ατμόσφαιρα, το Μέγαρο Μουσικής και ο Μαρτίνος Τιρίμος, σπουδαίος πιανίστας, παιδαγωγός και διεθνώς αναγνωρισμένος μπετοβενιστής, παρουσιάζουν τέσσερα ρεσιτάλ-αφιερώματα (05/12/2019, 6/5/2020, 14/10/2020 & 12/12/2020) με γνωστά αλλά και άγνωστα έργα του μεγαλοφυούς κλασικού. Φέτος, άλλωστε, ο Μαρτίνος Τιρίμος ηχογραφεί όλα τα έργα Μπετόβεν για πιάνο σε ενιαία έκδοση με 16 CD.

Ο Μαρτίνος Τιρίμος, ο οποίος ζει μόνιμα στην Αγγλία, μίλησε στην εκπομπή μέσα από σύνδεση με skype για την επικείμενη παράστασή του.
τρέφει, με ταινίες πρώτης προβολής από όλο τον κόσμο, αφιερώματα και κινηματογραφικές εκπλήξεις.Η υπεύθυνη διοργάνωσης Καλλιόπη Χαραλάμπους μιλά στην εκπομπή.

Αρχισυνταξία: Μαρία Γιαμούκη
Δ/νση Παραγωγής: Εύη Γάτου
Σκηνοθεσία: Φλώρα Πρησιμιντζή
Συμπαραγωγός: Pangolin entertaintment
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου