22Σεπ2017 – H Σκηνή της jazz: EΡΤ jazz sessions

Μουσική εκπομπή, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Δημήτρης Τρίκας.

Η εκπομπή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και να πάρει τη σκυτάλη από παλαιότερες προσπάθειες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, για να προβάλλει τα μουσικά σχήματα της ελληνικής κυρίως σκηνής της τζαζ.

Σε μια εποχή μάλιστα που η σκηνή αυτή βρίσκεται πλέον ποιοτικά σ’ ένα εξαιρετικό επίπεδο, τόσο συνθετικά όσο και αριθμητικά με τα μουσικά σχήματα και τους σολίστ που διαθέτουν να εντυπωσιάζουν το κοινό μέσα και έξω από την Ελλάδα.

«Jazz Sextet»

Το «Jazz Sextet» δημιουργήθηκε το 2014 με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα «190 xρόνια της στρατιωτικής μουσικής 1825-2015». Μέχρι σήμερα το μουσικό σύνολο έχει εμφανισθεί σε ποικίλους χώρους (Νομισματικό και Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων), σε φεστιβάλ και συνέδρια. Έλαβε εξαιρετικές κριτικές για το project «Duke Ellington» που παρουσίασε το 2015, καθώς και το project «Afro-Cuba music» που παρουσίασε το 2016.

Το μουσικό σύνολο «Jazz Sextet» αποτελείται από επτά μουσικούς που ο καθένας, ξεχωριστά, ασχολείται με την τζαζ μουσική αλλά και με άλλα είδη μουσικής, είτε σαν εκτελεστές μουσικών οργάνων, είτε σαν ενορχηστρωτές και συνθέτες.

Η θεματική του project «Duke Ellington», περιέχει συνθέσεις του Ellington από όλη τη μουσική του πορεία. Ο Duke Ellington θεωρείται από τους σημαντικότερους συνθέτες και ενορχηστρωτές του 20ού αιώνα. Υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην κλασική και τη λαϊκή μουσική, ο άνθρωπος που δημιούργησε μουσικά σύνολα που λειτουργούσαν σαν εργαστήρια μουσικών ιδεών και τάσεων, με μόνη του μέριμνα την εξέλιξη της ίδιας της μουσικής και την έκφρασή της.

Οι ενορχηστρώσεις βασίστηκαν στο ύφος της εποχής που γράφτηκαν, προσαρμόζοντας τα πολυπληθή οργανικά μέρη μιας Big Band σε ένα ακουστικό Jazz Sextet.

Το μουσικό σύνολο «Jazz Sextet» αποτελούν οι μουσικοί: Γεώργιος Κωνσταντάκης (τενόρο σαξόφωνο), Κωνσταντίνος Κεφαλάς (τρομπέτα), Ιωάννης Καΐκης (τρομπόνι), Κωνσταντίνος Ζώτος (πιάνο), Νικόλαος Αθανασιάδης (τύμπανα), Γεώργιος Παυλής (κρουστά), Ιωάννης Χατζηϊωάννου (ηλεκτρικό μπάσο).

Ηχοληψία: Κωστής Γιαννακόπουλος, Μιχάλης Συγλέτος
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Νταής
Διεύθυνση παραγωγής: Μαριάννα Ροζάκη
Σκηνικά: Ελένη Νανοπούλου

Παρουσίαση: Δημήτρης Τρίκας