19Φεβ2017 – Πύργος Αθηνών

Eπεισόδιο 12   «Σύγχρονη ελληνική κουζίνα, Ερμιτάζ, «1984», The Breeder»

Η ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο η παραδοσιακή και η κλασική. Εδώ και αρκετά χρόνια μια νέα μορφή της, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα έχει οδηγήσει τους σεφ στη δημιουργία μοντέρνων πιάτων που να διατηρούν στο ακέραιο την ελληνικότητά τους. Δύο βραβευμένοι σεφ, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Αθηναγόρας Κωστάκος, μας εξηγούν τι είναι η σύγχρονη ελληνική κουζίνα, μαγειρεύουν και δοκιμάζουν ο ένας το πιάτο του άλλου.

Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου αλλά και σημαντικό αξιοθέατο της Αγίας Πετρούπολης, το μουσείο που στεγάζει την ανεκτίμητης αξίας συλλογή που δημιούργησαν οι τσάροι Ρομανόφ, μας ταξιδεύει η έκθεση «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, μας ξεναγεί.Το «1984» του Τζορτζ Όργουελ, είναι ένα από τα εμβληματικότερα και πλέον πολυσυζητημένα μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου υπογράφει την ομώνυμη παράσταση στο θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» και μας εξηγεί πώς τη γοήτευσε το συγκεκριμένο βιβλίο. Επίσης, μιλούν για τους ρόλους τους δύο από τους πρωταγωνιστές της παράστασης: ο Αργύρης Πανταζάρας και η Λένα Δροσάκη.

Η γκαλερί The Breeder, από το 2002 που ιδρύθηκε έως σήμερα, δικαιούται επάξια τον τίτλο της πιο δυναμικής γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης της πόλης με έντονη παρουσία στις διεθνείς φουάρ. Η διευθύντριά της, Νάντια Γεραζούνη, μας αναλύει το πώς βλέπει το τοπίο για μια ελληνική γκαλερί στη σημερινή πραγματικότητα της πόλης και διεθνώς, αλλά και το πόσο ενδιαφέρον έχει η εικαστική σκηνή της Αθήνας.

Παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι:  Άντζελα Σταματιάδου, Μαρία Κρύου, Δέσποινα Ζευκιλή και Γιάγκος Αντίοχος.
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας
Αρχισυνταξία: Θύμιος Νικολόπουλος
Παραγωγή: Kinemax