03Δεκ2016 – Μνήμες χαράς (Οταν η Ελλάδα μεγάλωνε)

Η ιστορία της ένωσης της Θράκης με την Ελλάδα

Θράκη (Δυτική). Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Ο οθωμανικός έλεγχός της διήρκεσε μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1912, καταλήφθηκε από τις βουλγαρικές δυνάμεις. Καίτοι απελευθερώθηκε από τις ελληνικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (10 Αυγούστου του 1913), ξαναπέρασε στα χέρια της Βουλγαρίας.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπογράφτηκε η Συνθήκη του Νεϊγί, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία ως μεγάλη ηττημένη παραιτήθηκε όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της μεσημβρινής δυτικής Θράκης, η διοίκηση της οποίας ανατέθηκε προσωρινά σε μια Διασυμμαχική Διοίκηση, με κυβερνητικό αντιπρόσωπο τον Χαρίσιο Βαμβακά, στενό συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις 14 Μαΐου 1920 η 9η Μεραρχία Σερρών, με διοικητή τον στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη κατέλαβε τις διαβάσεις προς τη Βουλγαρία και συγκεντρώθηκε στη Γκιουμουλτζίνα (Κομοτηνή). Ακολούθησε η υποστολή της γαλλικής σημαίας και η έπαρση της ελληνικής από τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάν.

Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε την κυριαρχία της Θράκης στην Ελλάδα.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος (καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης), Εμμανουήλ Βαρβούνης (καθηγητής Λαογραφίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής
Ηχοληψία Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Μουσική: Τίμος Χατζηιωάννου.
Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης
Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης
Παραγωγή: ΕΡΤ