27Δεκ2017 – Εικαστικοί ΙΙ

Eπεισόδιο 9
«Η ζωή και το έργο της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου»

Η Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στον Βόλο. Μετά την αποφοίτησή της από την École Nationale Supérieure des Beaux-Arts (ENSBA) στο Παρίσι, ξεκίνησε να εργάζεται ως εικαστικός, το 1989. Χρησιμοποιεί ως μέσα τη γλυπτική, τις εγκαταστάσεις, τη δημόσια τέχνη, το βίντεο και τη φωτογραφία για να σχολιάσει θέματα, όπως η ταυτότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση.
Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 25η Μπιενάλε του Σάο Πάολο με το «TAMA» (Temporary Autonomous Museum for All), ένα εν εξελίξει έργο που παραμένει στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής της πρακτικής.
Έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική εταιρεία TAMA και την καλλιτεχνική καντίνα Souzy Tros. Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας με το έργο «Why Look At Animals? Agrimiká». Είναι καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στον Βόλο. Το 2003 κέρδισε το Βραβείο ΔΕΣΤΕ και το 2016 χρίστηκε «Officier dans l’Ordre des Palmes Academiques» από τη γαλλική κυβέρνηση.
Το έργο της Παπαδημητρίου έχει παρουσιαστεί διεθνώς σε ιδιωτικούς και δημόσιους θεσμούς, μεταξύ των οποίων: Turner Contemporary, Κεντ (2017)· Onassis Cultural Center New York, Νέα Υόρκη (2016)· Ίδρυμα Ωνάση, Αθήνα (2016)· Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα (2015)· Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα (2014 & 2013)· Museum of Contemporary Art (MAC), Μασσαλία (2012)· Louisiana Museum of Modern Art, Humlebaek (2011)· Royal Academy of Arts, Λονδίνο (2010-11)· The Haifa Mediterranean Biennale, Χάιφα (2010)· 10η Lyon Biennial, Λιόν (2009).

Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Ρωμανός
Έρευνα – Σεναριογράφος: Αναστασία Μάνου
Βοηθός Σκηνοθέτη-Σκρίπτ: Παρασκευή Μάστορα
Αρχισυντάκτης: Χριστόφορος Μαρίνος
Επιστημονικός Συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος
Συνθέτης Πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης
Μεταφραστής: Μαρία Σταματιάδου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Aikaterini Graham
Διευθυντής Παραγωγής: Ελένη Αλεξανδρή
Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Χριστίνα Λουρή
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Αγγελική Κόκκινου
Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης & Θωμάς Νταλώσης
Ηχολήπτης: Γιάννης Φωτιάδης
Μακιγιέζ: DINA
Κομμώσεις: EDWARD
Μουσική Επιμέλεια: Έλενα Λένη
Γραφίστας: Αγγελική Κοκκίνου