22Νοε2017 – Εικαστικοί ΙΙ

Eπεισόδιο 6o
«Παντελής Χανδρής»

O Παντελής Χανδρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και τη Ρένα Παπασπύρου. Έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, από το 2008 διδάσκει στην ΑΣΚΤ. Για το έργο του, το 1992 βραβεύεται με το 1ο Βραβείο Ιδρύματος Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου και το 2010 του απονέμεται το 1ο Βραβείο από την AICA Hellas για την έκθεση του με τίτλο «Ens Solum».

Κάθε ενότητα έργων του, διαφέρει μορφολογικά από την προηγούμενη. Όλες όμως τις διατρέχει ένα κοινό αίτημα. Αυτό της έκφρασης ενός χώρου, μέσα στον οποίο διερευνώνται νοηματικά και μορφοπλαστικά οι εκδοχές των εννοιών Κατοικώ-Τόπος- Είναι. Έννοιες που κατά τη διατύπωσή τους εκφράζονται, είτε μέσα από μια φωλιά («Τρόπαια» 1993) από ένα bunker («Ο Άνθρωπος είναι ένα νησί» 2010) ή και από μία κατασκηνωτική τέντα («Stealth» 2015).

Πειραματιζόμενος διαρκώς πάνω σε διευρυμένες χρήσεις υλικών και εικαστικών μετασχηματισμών, και έχοντας σαν πρωτογενές υλικό το προσωπικό βίωμα, ο Χανδρής πραγματεύεται το εφήμερο, την ανθρώπινη φύση, την απώλεια. Δημιουργεί ενότητες έργων που υπαινίσσονται και ιχνογραφούν την έννοια άνθρωπος. Διαχειρίζονται τη σωματικότητα σαν έναν χώρο μέσα στον οποίο κατανοείται το Είναι, εντοπίζεται η ανθρώπινη κατάσταση και βρίσκει τη θέση της, μέσα σ’ ένα σύνθετο κόσμο που καθορίζεται από το τυχαίο και τη ρευστότητα.

Έργα του υπάρχουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιλεγμένες εκθέσεις: 2015 «Stealth» / 2013 «Ζήτημα Πίστης», γκαλερί Elika Αθήνα. 2010 «O Άνθρωπος είναι ένα νησί» / 2007 «Ens Solum» / 2005 «Σχεδόν – μεταξύ» / 2003 «Υπόστασις Ι», γκαλερί a.antonopoulou.art, Αθήνα. 1999 «MEDLENT», γκαλερί Επίκεντρο, Αθήνα. 1996 «Παράλληλες Εικόνες», γκαλερί Καλφαγιάν, Θεσσαλονίκη. 1995 «Οι σημειώσεις του Μαυροπίνακα – Καλειδοσκοπικές Εικόνες» / 1993 «Τρόπαια», Αίθουσα Τέχνης Κρεωνίδης, Αθήνα / 1991 «Ανακατασκευές – Μετασκευές», γκαλερί Δώμα-Δεσμός, Αθήνα.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Ρωμανός
Έρευνα – Σεναριογράφος: Αναστασία Μάνου
Βοηθός Σκηνοθέτη-Σκρίπτ: Παρασκευή Μάστορα
Αρχισυντάκτης: Χριστόφορος Μαρίνος
Επιστημονικός Συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος
Συνθέτης Πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης
Μεταφραστής: Μαρία Σταματιάδου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Aikaterini Graham
Διευθυντής Παραγωγής: Ελένη Αλεξανδρή
Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Χριστίνα Λουρή
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος
Διευθυντής Φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης
Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Αγγελική Κόκκινου
Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης & Θωμάς Νταλώσης
Ηχολήπτης: Γιάννης Φωτιάδης
Μακιγιέζ: DINA
Κομμώσεις: EDWARD
Μουσική Επιμέλεια: Έλενα Λένη
Γραφίστας: Αγγελική Κοκκίνου