11Δεκ2016 – Εικαστικοί

«Μαρία Λοϊζίδου»

Η Μαρία Λοϊζίδου σπούδασε εικαστικές τέχνες στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λιόν. Η ψυχανάλυση καθόρισε την αντίληψή της απέναντι στη ζωή και την Τέχνη. Κάθε νέα συνεργασία με επιμελητές, μουσεία και ινστιτούτα, καθώς επίσης και με σχολές Τέχνης ή πανεπιστήμια, οδηγεί το έργο της σε επεξεργασία θεμάτων που απασχολούν τον άνθρωπο μέσα στην καθημερινότητά του. Απομονώνει διαφορετικές στιγμές συνδιαλλαγών του «άλλου» και γενικά των σχέσεων που καταγράφουν και υποστηρίζουν τη δύναμη της ευθραυστότητας.

Συμμετείχε στις Μπιενάλε Βενετίας (1986) και Καΐρου (2010), αντιπροσωπεύοντας την Κύπρο, στη 2η και 4η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2009 και 2012) και στις Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας (2004 και 2006). Διαμόρφωσε και υλοποίησε in situ εγκαταστάσεις σε μουσεία, όπως η εγκατάσταση A Transfer/Μεταβίβαση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Κεραμεικού στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος του οργανισμού ΝΕΟΝ, Έργο στην Πόλη, Αθήνα 2016, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, Λευκωσία (2014), το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2013), το Bozar, Βρυξέλλες (2012), το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2014), το Musée d’ Art Moderne de Saint Etienne (2010), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου (2010), το Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2008), το Beaux Arts de Lyon (2005), το Κέντρο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Duisburg (2004), το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο (2003), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ρεθύμνου (2001), το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Λευκωσία (2000).

Έχει πραγματοποιήσει έργα για δημόσιους χώρους, όπως η εγκατάσταση στην είσοδο της εκκλησίας Φάτιμα στην Πορτογαλία (2007), σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη και το παιχνίδι γλυπτό Πλαγγόνα, για το Παιδικό Μουσείο Σταθμός, στο Ναύπλιο και Futuroscope στο Poitier, Γαλλία (1990).

Από το 2006 είναι μέλος της ομάδας AA & U For Architecture, Art and Urbanism, η οποία της επιτρέπει να εστιάσει σε ανάλογα θέματα διεπιστημονικού επιπέδου.


Σκηνοθέτης:
Κωνσταντίνος Μαζάνης
Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου
Αρχισυνταξίαεπιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος
Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης
Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Φώτης Φλωρίδης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Διεύθυνση παραγωγής: Παρασκευή Μάστορα
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος, Γεωργία-Χριστίνα Βασιλοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης
Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης, Νίκος Παλιόπουλος, Ελένη Σαμαρά
Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης
Μακιγιέζ: Ευθυμία Σαμαρά
Μουσική επιμέλεια: Έλενα Δημητράκη
Γραφίστας: Στάθης Καραμπατέας
Εκτέλεση παραγωγής: White Fox