08Ιαν2017 – Εικαστικοί

«Αλέξανδρος Ψυχούλης»

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης γεννήθηκε στον Βόλο το 1966. Την περίοδο 1984-1986 σπουδάζει στο ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας. Το 1986 εισέρχεται στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, απ’ όπου και αποφοιτεί το 1993, ενώ το 1992 σπουδάζει μέσω προγράμματος Erasmus στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το 1993-1994 είναι «καλεσμένος καλλιτέχνης» (resident artist) στο Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες, που έχει ιδρύσει ο καλλιτέχνης Takis. Από τον Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει «Τέχνη και Τεχνολογία» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και είναι σήμερα επίκουρος καθηγητής.
Το 2000 γράφει το θεατρικό έργο «Δεν πιστεύω στα μάτια σου», που ανεβαίνει την ίδια χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Κουτσουρέλη. Την ίδια χρονιά γυρίζει το βίντεο «“Μεσόγειος Έρημος”, κονσέρτο για πιάνο, τσέμπαλο & video» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, το οποίο προβάλλεται σε γκαλερί στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στη Ναοσίμα (Ιαπωνία).

Το 2001 κυκλοφορεί το κόμικ-άλμπουμ «Pit Bull αδίστακτοι performers», το οποίο διακωμωδεί το χώρο των εικαστικών. Το 2002 συμμετέχει με 8 διαδραστικά Flash Animations στο cd «Γιώργος Κουμεντάκης – 4 έργα για τον Άρη Χριστοφέλη».
To 2003 παρουσιάζει το «Playback», μια εγκατάσταση-παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου του συγγραφέα Θάνου Σταθόπουλου στο Lab Art Project στην Αθήνα. Το 2004 φτιάχνει τα animation για το «Πρώτος έρωτας / Playback», θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ σε μεταφορά Θάνου Σταθόπουλου και σκηνοθεσία Εμμανουήλ Κουτσουρέλη στο Θέατρο Χώρα, Αθήνα.

Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έχει εργαστεί για το σχεδιασμό πολλών εντύπων και αφισών, ενώ ως συντάκτης ή εικονογράφος συνεργάστηκε με τα περιοδικά «01», «Κλικ», «Έψιλον» και «Symbol». Στο έργο του είναι κυρίαρχη η χρήση νέας τεχνολογίας, όπως γραφικά υπολογιστών, video animation και video art.

Σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Μαζάνης
Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου
Αρχισυνταξίαεπιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος
Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης
Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Φώτης Φλωρίδης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Διεύθυνση παραγωγής: Παρασκευή Μάστορα
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος, Γεωργία-Χριστίνα Βασιλοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης
Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης, Νίκος Παλιόπουλος, Ελένη Σαμαρά
Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης
Μακιγιέζ: Ευθυμία Σαμαρά
Μουσική επιμέλεια: Έλενα Δημητράκη
Γραφίστας: Στάθης Καραμπατέας
Εκτέλεση παραγωγής: White Fox