06Νοεμ2016 – Εικαστικοί

«Λυδία Δαμπασίνα»

Η Λυδία Δαμπασίνα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Σπούδασε μουσική στη Λιόν και ζωγραφική στο Παρίσι και στην Γκρενόμπλ (1966-1976). Το 1977 απέκτησε δίπλωμα στην Ψυχοπαθολογία και την Παιδαγωγική και την περίοδο 1984-1989 εργάστηκε ως ερευνήτρια στην Ψυχιατρική Επιδημιολογία.
Πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση το 1984 στην γκαλερί «ΖΜ» στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε εκθέτει συστηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2000 το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την έκθεσή της «Τα στρώματα δεν θα εξαφανιστούν ποτέ» και το 2012 το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διοργάνωσε την έκθεση «Party’s Over – Starts Over», η οποία παρουσιάστηκε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα.
Η Λυδία Δαμπασίνα χρησιμοποιεί στη δουλειά της διάφορα μέσα, από φωτογραφία, ζωγραφική και βίντεο μέχρι γλυπτικές κατασκευές και εγκαταστάσεις. Η φύση, ο έρωτας, η διχοτόμηση του εαυτού, η μοναξιά του σπιτιού και των πόλεων, η πολιτική, η ηθική με τον παραλογισμό και τα αδιέξοδά της, η μετανάστευση, η θρησκεία, η κρίση και οι επιπτώσεις της στον κοινωνικό βίο, είναι ορισμένα από τα μεγάλα θέματα που την απασχολούν και συναντάμε στο σημαντικό έργο της.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαζάνης
Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου
Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος
Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης
Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Φώτης Φλωρίδης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Διεύθυνση παραγωγής: Παρασκευή Μάστορα
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος, Γεωργία-Χριστίνα Βασιλοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης
Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης, Νίκος Παλιόπουλος, Ελένη Σαμαρά
Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης
Μακιγιέζ: Ευθυμία Σαμαρά
Μουσική επιμέλεια: Έλενα Δημητράκη
Γραφίστας: Στάθης Καραμπατέας
Εκτέλεση παραγωγής: White Fox