23Νοε2019 – Εδώ που τα Λέμε

Eπεισόδιο 5

Περιγραφή επεισοδίου

Στην εκπομπή που μεταδίδεται το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ2, γνωρίζουμε τα κορυφαία επαγγέλματα του μέλλοντος και βλέπουμε τον «χάρτη» στο μέλλον της εργασίας.
Σε τι θέσεις θα εργάζονται τα σημερινά παιδιά του Δημοτικού; Ποια επαγγέλματα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ανθεκτικά; Μπορεί το ανθρώπινο δυναμικό να αντικατασταθεί από μηχανές; Σ’ αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα, μας απαντά ο Δρ Φώτης Φιλιππόπουλος, βραβευμένος ειδικός εταιρικής καινοτομίας.

Στη συνέχεια, η Ρένια Τσιτσιμπίκου συζητεί με τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Σπύρο Καλημέρη για ένα σύγχρονο ιατρικό θέμα που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς, στην καθημερινότητά μας: την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Την πιο συχνή ψυχική διαταραχή, μετά την κατάθλιψη, τις φοβίες και το άγχος. Ποια τα συμπτώματα; Μπορούμε να απαλλαγούμε απ’ αυτές τις επίμονες, επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες σκέψεις και εικόνες που μας κάνουν «ψυχαναγκαστικούς»; Υπάρχει θεραπεία;

Γνωρίζουμε τα φυτικά υποκατάστατα του γάλακτος, τα ροφήματα από αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι, ρύζι, σόγια κ.ά. Ποια είναι τα οφέλη; Τις ανάγκες ποιων καταναλωτών μπορούν να καλύψουν; Μπορούν, μαζί με τα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής; Τις απορίες, μας λύνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κουφάκη.

Τέλος, στο στούντιο του «Εδώ που τα λέμε» έρχεται η ερμηνεύτρια – στιχουργός Αναστασία Μουτσάτσου, η οποία μεταξύ άλλων ερμηνεύει το τραγούδι «Απ’ το μέλλον κι απ’ το παρελθόν», το χασάπικο που έγραψε γι’ αυτήν, λίγο πριν από το θάνατό του, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Παρουσίαση: Ρένια Τσιτσιμπίκου
Αρχισυνταξία: Κλειώ Αρβανιτίδου
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογράφος θεμάτων Αθλητισμού & Ευεξίας: Βίκυ Σπύρου