22Σεπ2019 – Χωρίς ερώτηση

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Χωρίς ερώτηση» αποτελεί μία σειρά από κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίες ανθρώπων των Γραμμάτων, της επιστήμης και της Τέχνης. Χωρίς να ερωτάται ο καλεσμένος -εξού και ο τίτλος της εκπομπής- μας κάνει μία προσωπική αφήγηση, σαν να απευθύνεται κατευθείαν στο θεατή και μας αφηγείται σημαντικά κομμάτια της ζωής του και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
Κάθε επεισόδιο της σειράς είναι γυρισμένο με τη μέθοδο του μονοπλάνου, δηλαδή τη χωρίς διακοπή κινηματογράφηση του καλεσμένου κάθε εκπομπής σ’ έναν χώρο της επιλογής του, ο οποίος να είναι σημαντικός γι’ αυτόν.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς του τυπικού ντοκιμαντέρ, επιδιώκει μέσα από μία σειρά μοναδικών χωρίς διακοπή εξομολογήσεων, να προβάλλει την προσωπικότητα και την ιστορία ζωής του κάθε καλεσμένου. Προσκαλώντας έτσι το θεατή να παραστεί σε μία εκ βαθέων αφήγηση, σ’ ένα χώρο κάθε φορά διαφορετικό, αλλά αντιπροσωπευτικό εκείνου που μιλάει.

Eπεισόδιο 4: «Συνάντηση με το Διονύση Σιμόπουλο (φυσικός, αστρονόμος)»
Στο σημερινό επεισόδιο θα περιπλανηθούμε στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου και πιο συγκεκριμένα στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Με κεντρικό πρωταγωνιστή μας τον φυσικό, αστρονόμο Διονύση Σιμόπουλο, θα ταξιδέψουμε σε μαγικούς, αστρικούς χώρους και θα γνωρίσουμε καλύτερα από κοντά τον, για τουλάχιστον τριάντα χρόνια, επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου. Ο βραβευμένος Διονύσης Σιμόπουλος, τόσο για τη προσφορά του στον τομέα της Αστρονομίας όσο και για την εύρυθμη, πρότυπη λειτουργία του Πλανηταρίου, έρχεται για να μας καθηλώσει σ’ ένα μοναδικό μονοπλάνο με κεντρικό άξονα μονάχα τα αστέρια.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Δημητρίου
Ιστορικός ερευνητής: Διονύσης Μουσμούτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας
Διεύθυνση παραγωγής: Χαρά Βλάχου
Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου
Μουσική: Νάσος Σωπύλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης
Ηχητικός σχεδιασμός: Fabrica Studio
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης
Παραγωγός: Γιάννης Σωτηρόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: Real Eyes Productions