08Οκτ2016 – Χωρίς ερώτηση

Eπεισόδιο 2ο (Νέα εκπομπή)

«Συνάντηση με τη Μαίρη Παπακωνσταντίνου» (Κριτικός λογοτεχνίας)

Το συγκεκριμένο επεισόδιο φιλοξενεί τη γλύπτρια και εικαστικό Μαίρη Παπακωνσταντίνου. Η περιπλάνησή μας στο έργο και στη ζωή της, δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλο χώρο από το ίδιο της το διαμέρισμα και εργαστήρι. Με άρωμα Αιγαίου και γιασεμί, θα περιηγηθούμε σε ιστορίες βγαλμένες από το παρελθόν της, σε εξιστορήσεις ιστοριών από την πατρίδα της, τις Οινούσσες, καθώς και στον τόπο όπου μεγάλωσε: τη Χίο. Επίσης, θα ακούσουμε και θα γνωρίσουμε από κοντά το έργο της τόσο στη γλυπτική όσο και στη ζωγραφική.
Ένα καθηλωτικό μονοπλάνο έρχεται για μία ακόμη φορά να μας ταξιδέψει στη μυροβόλο Χίο, στους δρόμους όπου μεγάλωσε και δημιούργησε η σπουδαία γλύπτρια και εικαστικός Μαίρη Παπακωνσταντίνου.

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Χωρίς ερώτηση» αποτελεί μία σειρά από κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίες ανθρώπων των Γραμμάτων, της επιστήμης και της Τέχνης. Χωρίς να ερωτάται ο καλεσμένος -εξού και ο τίτλος της εκπομπής- μας κάνει μία προσωπική αφήγηση, σαν να απευθύνεται κατευθείαν στο θεατή και μας αφηγείται σημαντικά κομμάτια της ζωής του και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
Κάθε επεισόδιο της σειράς είναι γυρισμένο με τη μέθοδο του μονοπλάνου, δηλαδή τη χωρίς διακοπή κινηματογράφηση του καλεσμένου κάθε εκπομπής σ’ έναν χώρο της επιλογής του, ο οποίος να είναι σημαντικός γι’ αυτόν.
Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς του τυπικού ντοκιμαντέρ, επιδιώκει μέσα από μία σειρά μοναδικών χωρίς διακοπή εξομολογήσεων, να προβάλλει την προσωπικότητα και την ιστορία ζωής του κάθε καλεσμένου. Προσκαλώντας έτσι το θεατή να παραστεί σε μία εκ βαθέων αφήγηση, σ’ ένα χώρο κάθε φορά διαφορετικό, αλλά αντιπροσωπευτικό εκείνου που μιλάει.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Δημητρίου
Ιστορικός ερευνητής: Διονύσης Μουσμούτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας
Διεύθυνση παραγωγής: Χαρά Βλάχου
Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου
Μουσική: Νάσος Σωπύλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης
Ηχητικός σχεδιασμός: Fabrica Studio
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης
Παραγωγός: Γιάννης Σωτηρόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: Real Eyes Productions