01Οκτ2016 – Χωρίς ερώτηση

Eπεισόδιο 1ο (Νέα εκπομπή)

«Αλέξης Ζήρας» (Κριτικός λογοτεχνίας)

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Χωρίς ερώτηση», θα συναντήσουμε τον κριτικό λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, θα μας υποδεχτεί στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοκαφέ «Poems & Crimes» στο Μοναστηράκι και θα ταξιδέψουμε μαζί του στα όσα έζησε. Αυτοβιογραφικές εξιστορήσεις με σημαδιακά γεγονότα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του, αφηγήσεις μικρών ιστοριών από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, αλλά και αναμνήσεις από σημαντικούς ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών- ανάμεσά τους ο αείμνηστος Δημήτρης Μαρωνίτης- αποτελούν μία αλυσίδα προσωπικών μαρτυριών του, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα.

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Χωρίς ερώτηση» αποτελεί μία σειρά από κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ-προσωπογραφίες ανθρώπων των Γραμμάτων, της επιστήμης και της Τέχνης. Χωρίς να ερωτάται ο καλεσμένος -εξού και ο τίτλος της εκπομπής- μας κάνει μία προσωπική αφήγηση, σαν να απευθύνεται κατευθείαν στο θεατή και μας αφηγείται σημαντικά κομμάτια της ζωής του και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.
Κάθε επεισόδιο της σειράς είναι γυρισμένο με τη μέθοδο του μονοπλάνου, δηλαδή τη χωρίς διακοπή κινηματογράφηση του καλεσμένου κάθε εκπομπής σ’ έναν χώρο της επιλογής του, ο οποίος να είναι σημαντικός γι’ αυτόν.
Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς του τυπικού ντοκιμαντέρ, επιδιώκει μέσα από μία σειρά μοναδικών χωρίς διακοπή εξομολογήσεων, να προβάλλει την προσωπικότητα και την ιστορία ζωής του κάθε καλεσμένου. Προσκαλώντας έτσι το θεατή να παραστεί σε μία εκ βαθέων αφήγηση, σ’ ένα χώρο κάθε φορά διαφορετικό, αλλά αντιπροσωπευτικό εκείνου που μιλάει.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Δημητρίου
Ιστορικός ερευνητής: Διονύσης Μουσμούτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας
Διεύθυνση παραγωγής: Χαρά Βλάχου
Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου
Μουσική: Νάσος Σωπύλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης
Ηχητικός σχεδιασμός: Fabrica Studio
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης
Παραγωγός: Γιάννης Σωτηρόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: Real Eyes Productions