01Ιολ2018 – Άξιον Εστί

«Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία»

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η ψυχολόγος και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου, μας μιλά για την κατάδυση στη μνήμη και την παιδική ηλικία, για τα ευρήματα που ανασύρουμε έπειτα από χρόνια από εκεί και τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε, με αφορμή την 80χρονη ηρωίδα της στο μυθιστόρημά της, «Η μετακόμιση».

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, μας μιλά για το τελευταίο βιβλίο του «Λεωφορείο: 19 στάσεις», ένα ταξίδι στο χώρο αλλά κυρίως στο χρόνο, όπου μέσα από τις αναμνήσεις του σκιαγραφείται η ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

Ο Χρήστος Χωμενίδης, στο τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο Φοίνικας», διατρέχει σχεδόν εβδομήντα χρόνια της ελληνικής Ιστορίας, από το 1860 έως το 1927. Εμπνευσμένο από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού, αλλά όχι πιστό στα αληθινά γεγονότα, εστιάζει στα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα: την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόημα που θα υπερβαίνει το θάνατο.

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης
Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου
Μουσική-μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Μιχάλης Ζαμπαράς
Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Μπινίκου

Συνεργάζεται η Ευρυδίκη Βασιλικού-Παπαντωνίου.

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός