21Νοε2017 – Αρχαίων Δράμα

«Ρήσος» του Eυριπίδη – Κατερίνα Ευαγγελάτου

Με αφορμή την παράσταση-θεατρική εμπειρία, «Ευριπίδη “Ρήσος”», που ανέβασε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2015, η σκηνοθέτις συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για ένα πραγματικά ιδιότυπο έργο του αρχαίου δράματος. Ο «Ρήσος», αντικείμενο μελέτης των φιλολόγων για δεκαετίες ως προς την πατρότητα του έργου, βρίθει εξαιρέσεων και ιδιαιτεροτήτων και δεν κατατάσσεται εύκολα σ’ ένα δραματικό είδος.

Οι γνωστοί μας ήρωες, Έκτορας, Αινείας, Δόλωνας, Οδυσσέας βρίσκονται ήδη δέκα χρόνια βαθιά μέσα στον Τρωικό Πόλεμο, όταν φτάνει ο Ρήσος ο βασιλιάς των Θρακών, στο στρατόπεδο των συμμάχων του Τρώων, έτοιμος να κερδίσει τη μάχη.

Είναι μια συζήτηση όπου τίθενται τα ερωτήματα για τη φύση του πολέμου, τους κύκλους που κάνει η Ιστορία, καθώς και για τις τύχες των ανθρώπων. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου επέλεξε μια γλυκόπικρη ανάγνωση του έργου ως ένα όνειρο, μια αντιπολεμική σάτιρα, όπου οι ήρωες της «Ιλιάδας» είναι παιδιά που παίζουν πόλεμο με χάρτινα καπελάκια, με τσίγκινους κουβάδες στο κεφάλι και ξύλινα σπαθιά.

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς, Δέσποινα Χαραλάμπους