11Δεκ2016 – Αρχαίων Δράμα – “Ηλέκτρα”

«Ηλέκτρα» του Ευριπίδη – Κώστας Τσιάνος

Με αφορμή την εμβληματική παράσταση του 1988, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κώστας Τσιάνος, συνομιλεί με νέους ηθοποιούς για την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και για το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την τραγωδία μέσω της αισθητικής της λαϊκής παράδοσης.

Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης μιλάει για τους ήρωες -σύμπαντα του αρχαίου δράματος, που συνεχώς μεταλλάσσονται σ’ αυτό το έργο-σταθμό του πάτερα του ψυχολογικού ρεαλιστικού θεάτρου, Ευριπίδη.

Η εκδίκηση της Ηλέκτρας, οι αμφιβολίες του Ορέστη, η μετάνοια της Κλυταιμνήστρας και ο πανταχού παρών χορός, υφαίνονται από τον ποιητή σ’ έναν καινοτόμο μύθο για την εποχή του, αλλά και για το σύγχρονο κοινό, για εμάς.

Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς & Δέσποινα Χαραλάμπους

Η ΕΡΤ ανοίγει ένα κεφάλαιο έρευνας για το αρχαίο δράμα, μεταδίδοντας τη σειρά εκπομπών της ΕΡΤ2, «Αρχαίων Δράμα».

Σε κάθε επεισόδιο της σειράς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό έργο μέσα από τη ματιά και την ερμηνευτική προσέγγιση ενός σύγχρονου σκηνοθέτη ή συντελεστή του θεάτρου κάθε φορά, με τη μορφή ενός ελεύθερου μαθήματος-εργαστηρίου.

Η σειρά φιλοδοξεί μ’ αυτόν τον τρόπο να χτίσει μία νέα πρόταση για ένα σύνολο εκπομπών σύγχρονης έρευνας και διδασκαλίας του αρχαίου δράματος, ως συναντήσεις ενεργών ερευνητών του θεάτρου με νέους ηθοποιούς μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου μαθήματος, εντός του οποίου θα ανιχνεύονται το θέμα, η ανάπτυξη του μύθου, οι χαρακτήρες και κυρίως τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται μέσα στο καθένα από τα έργα της αρχαίας δραματικής μας κληρονομιάς.