08Οκτ2016 – Από Αγκάθι, Ρόδο Επεισ. 02

Δημιουργοί που δίνουν νέα ζωή σε ξεχασμένα, παραπεταμένα ή απλώς παλιομοδίτικα αντικείμενα. Νέοι επιχειρηματίες που εμπνέονται από τα «απόβλητα» του πολιτισμού μας, δημιουργώντας καινούργια, συναρπαστικά, ευφυή προϊόντα. Σχεδιαστές που αντλούν ιδέες από τον πλούτο της ιστορίας και επανασυναρμολογούν το νήμα με την παράδοση.

Η νέα εκπομπή «Από αγκάθι ρόδο» εστιάζει στη δυναμική τάση του upcycling που σαρώνει τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντάει τους ανθρώπους που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και με την αμεσότητα που τον διακρίνει συζητεί μαζί τους για τη δημιουργική επανάχρηση πραγμάτων, ιδεών, τεχνοτροπιών και υλικών για την παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, εμφορούμενων από μνήμες. Η ζωή πάντα συνεχίζεται…

Eπεισόδιο 2   Η δημιουργική επανάχρηση στη μόδα

Είναι η παράδοση… trend; Το «Από αγκάθι ρόδο» ακολουθεί το νήμα τού fashion upcycling, την τάση που ακολουθούν όλο και περισσότεροι νέοι σχεδιαστές και στη χώρα μας, οι οποίοι εμπνέονται από τις φόρμες, τα υλικά και τις τεχνοτροπίες του παρελθόντος.
Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντά τη Δήμητρα Κολοτούρα και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι ιδιοκτήτριες μιας νέας ελληνικής εταιρίας που «επενδύει» στην ιστορία του ελληνικού ενδύματος, αναδεικνύοντας τη δωρικότητα της αρχαιοελληνικής γραμμής σε φρέσκα, σύγχρονα σχέδια, δημιουργώντας αξεσουάρ εμπνευσμένα από παραδοσιακά κεντήματα. Η κάμερα ταξιδεύει στο Άργος για να συναντήσει τον Άρη Τζενεβράκη που δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα στο Ναύπλιο για ένα ταξίδι στα χρώματα, τα υφάσματα και τις ιστορίες των ελληνικών ενδυμάτων.
Το κουβάρι της παράδοσης ξεδιαλύνεται στο σχεδιαστήριο και το νυφικό πουκάμισο της Αστυπάλαιας και οι σαρακατσάνικες στολές κατεβαίνουν ανανεωμένα στις πασαρέλες.

Σκηνοθεσία: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions
Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος