08Απρ2017 – Από Αγκάθι, Ρόδο Επεισ. 06

Eπεισόδιο 6: «Performance art»

Πώς εμπνέουν τα έθιμα και οι τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας τους σύγχρονους καλλιτέχνες; Πώς προσεγγίζει η Τέχνη το πένθος και την ελπίδα της αναγέννησης; Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συνομιλεί με τρεις εκπροσώπους του performance art στις σκηνές της Αθήνας, της Νέας Υόρκης και της Γλασκόβης, η κάθε μία από τις οποίες έχει με τον τρόπο της ασχοληθεί με τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου.
Η επιμελήτρια και θεωρητικός Τέχνης Σωζήτα Γκουντούνα, curator της σπουδαίας έκθεσης Performa της Νέας Υόρκης, η εικαστικός Μάρω Μιχαλακάκου, δημιουργός μεταξύ άλλων του δείπνου-τελετουργία «Kiss Me Like You’ll Never Kiss Me Again» και η βραβευμένη με το Βραβείο Turner Ciara Phillips, που χρησιμοποιεί την τέχνη του print ως μέσο συνεργασίας, αφήνουν για λίγο τα «εργαλεία» της δουλειάς και μας μιλούν για δεσμούς και αποχωρισμούς, σχέσεις και απουσίες, σ’ ένα διαφορετικό «κατευόδιο» τού «Από αγκάθι ρόδο» στο Πάσχα.

Και η ζωή (τους) συνεχίζεται… Από τα κοσμήματα της γιαγιάς μέχρι το νυφικό της μαμάς, από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μέχρι τα «ελληνικά» ’80s, από τις ιδεολογίες μέχρι τα έθιμα του καρναβαλιού, όλα όσα πιστέψαμε ότι έχουν ολοκληρώσει την πορεία τους «επιστρέφουν» δριμύτερα.
Στον νέο κύκλο επεισοδίων της εκπομπής «Από αγκάθι ρόδο», με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, «γιορτάζουμε» το upcycling, τη δημιουργική επανάχρηση αντικειμένων, τάσεων, ιδεών, πιάνοντας τα πιο αναπάντεχα νήματα. Ανθρώπων που έφτιαξαν ξανά τη ζωή τους σε άλλη πατρίδα ή με άλλον σύντροφο, καλλιτεχνών που πρωτοπορούν, εμπνεόμενοι από το παρελθόν, γλωσσών που εξελίσσονται, πατώντας στην ιστορία τους. Κάθε επεισόδιο και μια συναρπαστική διαδρομή.

Σκηνοθεσία: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions
Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος