30Ιον2019 – Οι δρόμοι της ανάπτυξης

«Έμπνευση και Δημιουργία στις Ψηφιακές Εφαρμογές»

Η εκπομπή παρουσιάζει τα σύγχρονα κέντρα διάδοσης επιστημών, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του κοινωνικού συνόλου, μέσω της καινοτομίας και της έρευνας, της τεχνολογίας, και των ψηφιακών εφαρμογών. Πρόκειται για τρία καταξιωμένα επιστημονικά, ερευνητικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, διαδραστικά και διεπιστημονικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία παράγουν προσπελάσιμη μάθηση και γνώση προς όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας: το Τεχνολογικό Πάρκο Νόησις – Θεσσαλονίκη, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά σε Αθήνα και Ξάνθη, καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης.
Τα σύγχρονα αυτά κέντρα διάδοσης γνώσης και μάθησης, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, ΕΡΕΥΝΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, 2014 – 2020, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στο οποίο υλοποιείται ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων, ανοιχτό σε πολλαπλές εμπειρίες.
Η κάμερα με συνεντεύξεις από ερευνητές, ακαδημαϊκούς και τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη διάδοσης επιστημών, ερευνά και προβάλλει τις νέες ψηφιακές εφαρμογές έρευνας και τεχνολογίας ως εργαλεία ανάπτυξης και ευημερίας.

 

Η νέα ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ2, είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει την πορεία, αλλά και τις δράσεις των έργων υποδομής που επενδύονται στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, με τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Η εκπομπή αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος και, ανά περίπτωση, τα στάδια υλοποίησης του εκάστοτε έργου.
Ωστόσο, παράλληλα αναζητά, τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που προάγουν την κοινωνία των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
Με συνεντεύξεις από στελεχιακό επιστημονικό και εποπτικό δυναμικό, αλλά και επικαιροποιημένο αρχειακό οπτικό υλικό, εξιστορεί τα στάδια υλοποίησης του κάθε επιχειρησιακού έργου, στους τομείς: της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, της τοπικής μονάδας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Οι Δρόμοι της Ανάπτυξης» οδηγούν τον τηλεθεατή σε ένα περιεχόμενο που υποδεικνύει ότι η πράξη είναι αποτελεσματική όταν είναι λειτουργική.

Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κατωμερής
Αρχισυνταξία: Ελένη Καλαπαδοπούλου
Δημοσιογραφική έρευνα – τεκμηρίωση: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Επιμέλεια θεματολογίας: Μαίρη Οικονομίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Γορανίτη
Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης
Οπεραπέρ / ENG: Γιάννης Κάσσης
Τεχνική επεξεργασία: RGB Studios
Μοντάζ-μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης, Βασίλης Κουμούλας
Βοηθός σκηνοθέτης: Ελένη Κατωμερή
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Θεοδωράκης, Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Μακιγιάζ: Μάγδα Δήμου
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Δημήτρης Καλαπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Χριστιάννα Κουρή
Τεχνικός – γενικών καθηκόντων: Γιώργος Ζορμπάς
Εκτέλεση παραγωγής: walkersinthesky
Παραγωγή: ΕΡΤ 2019

Παρουσίαση: Θάνος Δεσποτόπουλος