Και “πατέντα” και “κοινή πρακτική”

Νέα δεδομένα στην υπόθεση των Μεταλλείων της Χαλκιδικής δημιουργεί συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός στη δημόσια τηλεόραση. Ο Δημήτρης Δημητριάδης , μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ REPORT παραδέχθηκε ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) σε μετάλλευμα πυρίτη με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε αρσενικό (8%) δεν εφαρμόζεται σε κανένα εργοστάσιο μεταλλουργίας στον κόσμο.

Η παραδοχή αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Η θυγατρική της Eldorado Gold υποστήριζε έως τώρα ότι αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη σε 50 χώρες παγκοσμίως. Ωστόσο σε καμία από αυτές τις χώρες, το μετάλλευμα δεν είχε περιεκτικότητα σε αρσενικό άνω του 2%, όπως στη Χαλκιδική.

Υπενθυμίζεται ότι η τεχνική μελέτη της εταιρείας δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί οι δοκιμές που είχε διενεργήσει η εταιρεία δεν είχαν καλύψει όλο το εύρος της βιομηχανικής παραγωγής. Η Ελληνικός Χρυσός είχε υποστηρίξει ότι τα στάδια που παρέλειψε ήταν κοινή πρακτική.

Το ζήτημα της μεταλλουργίας βρίσκεται στον πυρήνα της διαιτησίας.