25Σεπ2017 – Στα μονοπάτια της σκέψης

Σειρά εκπομπών που παρουσιάζει προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης.

Michael Lowy – Η φιλοσοφία της προόδου

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Στα μονοπάτια της σκέψης», ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς συνομιλεί με τον κοινωνιολόγο, συγγραφέα, επίτιμο διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών της Γαλλίας και ιδρυτικό μέλος του Οικοσοσιαλιστικού Διεθνούς Δικτύου, Michael Lowy.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το βαθύ καπιταλιστικό σύστημα που έρχεται σε ρήξη με τα όρια του πλανήτη. Τον οικοσοσιαλισμό, ένα νέο παράδειγμα πολιτισμού και τις λύσεις-προτάσεις του για τον επαναπροσδιορισμό της προόδου των αγαθών και των εμπορευμάτων σε μια ποιοτική πρόοδο της ανθρωπότητας. Τη σχέση της διαφήμισης και του καταναλωτισμού. Την κρίση και τη συνειδητοποίηση του παράλογου του συστήματος. Την έννοια του ποπουλισμού. Την άνοδο ακροδεξιών, ρατσιστικών, φασιστικών κομμάτων και μορφωμάτων. Την ιδεολογική κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη βίωση μιας δημοκρατίας χαμηλής έντασης, όπου επιβάλλεται η κατατρόπωση των φτωχότερων στρωμάτων και η ενδυνάμωση της οικονομίας της καπιταλιστικής ολιγαρχίας.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και ο Michael Lowy συζητούν για τα κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής και το σοσιαλισμό που τίθεται εκ νέου ως ιστορικός ορίζοντας στο σήμερα.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Κασπίρης
Επιμέλεια-παρουσίαση: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης
Φωτογραφία: Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Μοντάζ: Γιάννης Κασπίρης
Συνεργάτες: Κώστας Δεληγιάννης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Ιωαννίδη
Μετάφραση: Σοφία Σιμώνη